Fridykking for barn

Fridykking for barn

Fridykking åpner dørene til en ny verden både for barn og voksne, og handler om å dykke mens man holder pusten. Om man dykker 1 eller 20 meter, kan opplevelsene være like store. For barn er det kanskje ekstra mange inntrykk å ta inn, og nysgjerrigheten er ofte stor.

Men hvordan går du frem hvis du har et ivrig barn som drømmer om å ta steget videre fra bading og snorkling til fridykking?

Aller først: Barn under 7 år skal ikke bruke snorkel.

Under denne alderen kan de fint utforske grunnen med en barnemaske, men lungene deres er for små til at de kan skifte ut luften i snorkelen for hvert pust. Les sikkerhetsregler om barn og snorkelbruk her. Barn over 7 år kan bruke en barnesnorkel frem til de blir rundt 50 kg tunge.

Og så: Er du eller den som skal snorkle/fridykke med barnet vant til å bruke fridykkerdrakt uten innvendig nylon?

Er svaret ja så har vi slike drakter for barn og du må vurdere om dette er noe for barnet ditt. Er svaret nei? Da anbefaler vi at du heller velger en tykk drakt med hette, men med glidelås. Denne er ikke varm nok til vinterbruk, men har en lengre sesong enn tynnere drakter.

 

 Fridykkerdrakt for barn i 7mm

 

For å komme i gang trenger barnet følgende:

Fridykkerdrakt eller vanlig våtdrakt med hette, som bør være 7/6mm tykk (selv om overflaten er temperert blir det fort kaldt nedover i vannet), dykkermaske, snorkel, svømmeføtter, neoprenhansker i 5mm, neoprensokker i 7mm, fridykkerbøye med fridykkerlineblybelte og blylodd.

Uten blylodd klarer man ikke å dykke, med en tykk våtdrakt flyter man som en dupp. Veiledende beregning av bly basert på en 7mm våtdrakt er: Med våtdrakt størrelse 8 år: 3kg bly, størrelse 10 år: 4kg bly, størrelse 12 år: 5kg bly.

 

Utstyrspakke fridykker til barn

Hvis barnet ikke har utstyr fra før anbefaler vi å kjøpe en komplett utstyrspakke. 

Enten en utstyrspakke med fridykkerdrakt (hvis den foresatte selv fridykker) eller en utstyrspakke med vanlig våtdrakt med glidelås.

Hvor kan barna fridykke?

Når du har erfaring med ulike dykkesteder vil du sannsynligvis kunne vurdere forholdene og om de er egnet for barn, men her er noen grunnlegggende råd: Strømsund som er gode til jakt, er ikke det rette stedet for barna å starte fridykkerkarrieren. Man må også unngå smale sund hvor det er mye båttrafikk. Er barnet sjøvant kan man svømme rett ut i tang og tare, men det er også kjekt å starte på stranden og så svømme utover og se hvor barnets komfortsone ender. 

Et lurt tips er å være koblet til den samme fridykkerlinen. Bare tre den gjennom en av ringene under fridykkerbøyen og fest dere i hver deres ende av linen. 

 

Trening i basseng

Det er glimrende å øve på neddykk i basseng. Da trenger man kun maske, snorkel og badeklær. Senk noe til bunn som barnet kan øve på å hente opp, øv teknikk på neddykk 

Kan barn holde på med undervannsjakt?

Svaret er ja, HVIS barnet er under oppsyn av voksne og har fått god opplæring og vurdering av foresatt. Dette inkluderer å vurdere modenheten til barnet og hvorvidt barnet vil kunne behandle en harpun på en trygg måte. Dette gjelder for eksempel å ALDRI lade harpunen på land, og holde god avstand til meddykkere.

En vanlig strikkharpun er pr definisjon et fangstredskap, ikke våpen, men det er likevel et redskap som skal behandles med stor respekt. Les mer om dette i denne artikkelen.

 

13 år gamle Joachim har allerede har blitt en aktiv undervannsjeger. Les om han i denne bloggartikkelen.

 

Inspirasjon

Vi har laget en rekke bloggartikler som handler om barn og sjøliv. Du kan lese om hvordan du utvider badesesongen for små og store barn med riktig utstyr, om sommer ved sjøen - familie og barn, hvor du blant annet kan se inspirerende videoer, 

 

Tilbake til bloggen