Slik utvider du barnas badesesong - utstyr for vår og høst

Slik utvider du barnas badesesong - utstyr for vår og høst

Er det vår men fremdeles litt kaldt? Er sommerferien over og dermed også badesesongen? Vi mener at bade- og snorklesesongen begynner tidlig og varer lenge hvis man har det riktige utstyret. 

Du finner våre produktanbefalinger nederst i bloggen.

 


De fleste barn elsker å bade og snorkle. Noen familier bor langs sjøen, andre i fjellet, og når man tenker at det er "varmt i vannet" varierer veldig. Det er også lett for å legge bort badetøyet når sommerferien er slutt.

Men er egentlig bade- og snorklesesongen slutt selv om sommeren holder på å gå over til høst? Her deler vi egne erfaringer og turminner slik at du kan bli inspirert til en lengre badesesong.

 

 

Årstid og temperatur

Så langt har vi erfart at vi kan ha lange økter i sjøen eller elven selv når det er kjølig, men vi ser også at det er stor forskjell på hvor raskt barna blir kald. Våtdraktene med glidelås som er mest vanlig å bruke, slipper inn vann, og jo bedre man fyller ut drakten jo mindre blir vannutskiftingen. Det blir litt kaldt når man går ut i vannet, men dette kommer seg når vannet i drakten etterhvert varmes opp. 

Hvis det er greit vær kan man starte sesongen om våren, på bildet over som er fra Tysnes 13. mai 2021, var det fremdeles kjølig vann, og lufttemperaturen var på det høyeste rundt 13 grader. Men fordi været var greit og barna var utstyrt med drakter, neoprensokker og neoprenhansker så gikk det fint. Minstemann hadde en tynnere drakt enn de eldste, samt badesko i stedet for neoprensokker, men med et høyt aktivtetsnivå holdt han koken en god stund.

Vi anbefaler ikke å ta barna med i sjøen før mai med mindre de har en fridykkerdrakt, dette omtaler vi i slutten av artikkelen. Hvor lenge man kan bade utover høsten vil variere, her er det bare å kose seg helt til barna kjenner at det blir for kjølig.

 

 

En sensommerdag i fjellet

En klar og fin dag i slutten av august i 2021, kjørte vi til en elv i Eksingedalen, nærmere 600 moh. Barna med et aldersspenn fra 4 til 10 år, var utstyrt med våtdrakter og neoprensokker og hansker. Minstemann brukte badesko fordi sokkene ble alt for store.

De tykkeste draktene vi fører er fra størrelse 8 år, derfor ble det et tynnere alternativer for de minste. Badetiden kan bli mer begrenset, men har de en heldrakt i neopren så utgjør det uansett en stor forskjell sammenlignet med vanlig badetøy, og på turen vår holdt de koken lenge med våtdrakter i 3mm.

For yngstejenta var neoprensokkene litt for store, men det gjorde ingen ting på denne turen hvor hun ikke skulle bruke svømmeføtter. Vi har i ettertid lansert Native-sokkene våre helt ned i str 4XS.

De tykkere heldraktene i vårt sortiment kommer helt ned i str 8 år (fra 25 kg og 132 cm) og opp til str 16 år (64 kg og 170 cm). Når barna blir gamle nok anbefaler vi på det sterkeste å velge de tykkeste draktene, på turen vår brukte de eldste 6/7mm-drakter med hette. De bruker de samme draktene når vi bader og snorkler om sommeren, så man trenger kun en drakt.

Det er også mulig å isolere ekstra med en voksensinglet i en liten størrelse under draktenfor de største barna.

Neoprensokker (5mm eller 7mm) og hansker (5mm) bør absolutt brukes. 

Det ble en hel dag med bading og herjing, men en velfortjent grill- og bruspause underveis. Med alt fra svømming i kulpene til aking i "vannskliene", var dette en opplevelsesrik utflukt som barna fremdeles snakker om. Denne badeturen hadde blitt kortvarig uten gode plagg, og i det vidstrakte og varierte landet vi bor i, er der "et hav" av bademuligheter både i sjø, vann og elver.

Coasteering har også blitt populært, og dette utstyret er ypperlig til det. Dette er en aktivitet hvor man klatrer langs berg og klipper, hopper og svømmer. Det har med tiden blitt flere tilbydere av dette. Det kan være lurt å bruke våtsko i stedet for sokker til coasteering og vannsport.

 

Viktig: Å bade i elv krever lokalkunnskap. Vannstanden vil være svært ulik i løpet av året og det er svært viktig å sikre seg om at det er trygge forhold før man selv eller barna bader der.

Husk også at barn under 7 år ikke skal bruke snorkel.

 

 

Ingen ting er som å chille i en jettegryte høyt til fjells

 

 Vi kombinerte bading med telting og sykling, absolutt å anbefale :-)

 

Produktanbefalinger

Våtdrakter
(Ikke velg de tynneste våtdraktene hvis barnet er stort nok til å passe i de tykkere draktene)

Cressi Morea 3mm (3-14 år)
BARE Manta 3/2mm (6-16 år)

BARE Manta 5/4mm (8-16 år)
Cressi Endurance 5mm (8-16 år)

BARE Manta 7/6mm uten hette (8-16 år)
BARE Manta 7/6mm med hette (8-16 år)

Neoprensokker og hansker

Frivannsliv Native 5mm neoprenhansker (str 3XS - 3XL)
BARE S-flex neoprenhansker 5mm (str 2XS-2XL)

Frivannsliv Native 7mm neoprensokker (str 3XS-2XL)
Frivannsliv Native 5mm neoprensokker (str 4XS-3XL)

 

Badesko
Et alternativ for de minste hvor sokkene blir alt for store, eller til vannsportaktiviteter og coasteering

Cressi Coral junior (str 23-35, myk såle)
BARE S-Flex våtsko 5mm (str 30-50, hard såle)
BARE S-Flex våtsko 7mm (str 34-50, hard såle)

 

Juniordrakt til fridykking

I 2022 lanserte vi en 7mm fridykkerdrakt for barn, denne finner du her. Hvis du som voksen fridykker selv, og vil ha barna med, er dette utvilsomt det varmeste valget. Vi anbefaler ikke å kjøpe fridykkerdrakter til barna hvis ikke de voksne selv bruker slike drakter. Dette er fordi det kreves litt teknikk for å få dem på.

 

 

Hopp i havet (eller vannet) og kos dere! 

Hilsen oss i Frivannsliv

 

Tilbake til bloggen