Oppdag fridykking


Å fridykke er kunsten å dykke med lungene som den eneste luftreserve. Over de siste 20 årene har fridykking vokst seg til en folkesport i Norge. Utstyret er lett og rimelig, du kan være timesvis i sjøen og opplevelsene står i kø. Med utstyr tilpasset norske forhold er dette en helsårshobby!

Fridykking er en fin pustepause fra hverdagen som og gir intense naturopplevelser, mosjon og glede. Den vanligste formen for fridykking i Norge er undervannsjakt. Det næringsrike vannet langs kysten vår gir livsgrunnlag til fisk, skjell og skalldyr, og en undervannsjeger høster til eget forbruk rett fra naturen. Fridykking er en perfekt hobby for sjøglade mennesker i alle aldersgrupper. 

Hvilket utstyr trenger jeg for å fridykke?

Våtdrakt til fridykking
Til fridykking brukes "open cell"-våtdrakter, det vil si at de ikke er kledd med innvendig nylon. Dette er de varmeste draktene, og man må ha såpevann eller et påføringsmiddel i drakten for å få den på. Skal man fridykke vil de fleste velge en 7mm "open cell" våtdrakt også om sommeren, men en 5mm-våtdrakt kan være behagelig når det er gode temperaturer i vannet. De tykkeste våtdraktene er 9mm. Dette er rene vinterdrakter og er mest aktuell til elvedykking og i de kaldeste delene av landet. 

Neoprenhansker og sokker
Neoprenhansker som er 5mm tykke fungerer bra stort sett hele året, men om vinteren velger noen å bytte til trefinger-votter.

Neoprensokkene bør være 7mm hele året. Man blir sjelden for varm på beina, og går man over til tynnere sokker om sommeren kan finnene bli litt for romslige.

Dykkemaske
De fleste dykkemasker kan brukes til vanlig rekreasjonell fridykking. Det som likevel kan være lurt å teste er følgende:
• Får man godt grep på nesen så man kan utligne på vei ned?
• Blir masken trukket inn mot ansiktet når man puster inn med nesen så man er sikker på at den er tett?
• Er det god nok avstand fra pannen og frem til maskerammen slik at man ikke får et ubehagelig trykk mot pannen når masken brukes?

Hvis denne listen er "krysset av" og du i tillegg vet at masken har tempererte glass og behagelig silikon har du funnet "den rette". Hvis man utøver konkurransefridykking/apnea hvor man dykker svært dypt, brukes de minste fridykkermaskene.

Snorkel
Det enkle er i mange tilfeller det beste, spesielt når man velger snorkel til fridykking. Gå for en standardsnorkel uten ventil. Det er færre ting som kan gå i stykker, det oppleves som regel at de er mindre i veien, og snorkelen brukes uansett kun i overflaten når man hviler mellom dykkene.

Svømmeføtter
Svømmeføtter til fridykking (fridykkerfinner) er lengre enn "vanlige" svømmeføtter. For å dykke uten luft er det å spare på kreftene essensielt. Lange svømmeføtter gir langt mer kraft enn korte svømmeføtter, og beinfrekvensen blir lavere. Dette gjør at du sparer oksygen og kan dykke lengre.

Svømmeføtter i plast er et godt og rimelig valg. Hvis man har budsjett til det, eller når fridykkingen er godt testet og man vet at dette er gøy, er svømmeføtter i fiber veien å gå. Disse er veldig behagelige og mer effektive enn plastfinner men de koster også mer.

Blybelte med blylodd
En fridykkerdrakt som er 7mm tykk skaper mye oppdrift. Å dykke med denne uten bly er rett og slett ikke mulig. Blyet skal utligne denne oppdriften

Bli med på kurs og webinar

KURS I FRIDYKKING

Vi holder kurs i fridykking og undervannsjakt gjennom hele året. Ta en titt på vår kurskalender og finn et kurs som passer for deg.

Dersom det ikke arrangeres fridykkerkurs i ditt nærområde anbefaler vi å bli med på et av våre gratis nettkurs.

SE VÅR KURSKALENDER

GRATIS WEBINAR

Vil du lære mer? Bli med på vårt populære webinar om fridykking. Her får du svar på alt du lurer på sammen med en grunnleggende gjennomgang av dykketeknikk, pusteteknikk, utstyr og sikkerhet.

MELD DEG PÅ WEBINAR

VIDEOPRESENTASJON AV VÅR MEST SOLGTE FRIDYKKERPAKKE

SE VÅRE PRODUKTER TIL FRIDYKKING