Fra planke til fiskepinne

Fra planke til fiskepinne

Den kommende uke skal vi se på hvordan man kan lage en styre vinge som brukes til å styre harpunen med og som minnsker og styrer rekylen, stabiliserer siktet og forbedrer presisjonen. Den nye harpunen som jeg bygger vinge til har herved fått det offisielle navnet: Dommedagsharpunen. Hvis fiskene hadde avis ville de skrive om dette.

Av Simon Krüger, september 2012

 


På bildet ser man at vingen på den ene harpun er dobbelt så stor og munningen er forlenget og har fått et bedre pilspor. Den modifiserte vinge gir ikke dårligere dykketider da den er mere strømlinet og veier mere. Vekten betyr at du bruker mindre energi på å bryte overflaten og styre egenskapene i vannet hjelper deg og til å spare energi. På vei opp er det greit å dra harpunen etter seg på avstand og bruke dødvekten til å styre med slik at man sparer energi på vei opp. Jo beinere opp og ned du svømmer jo mere energi sparer du. Siden harpunen er ekstra tung i tuppen kan du spare litt bly hvilket og sparer energi når under svømming. Når du synker uten å måtte svømme bruker du vingen til å styre med.

 

Litt om treffsikkerhet med strikkharpun

På en rifle vil patronen forlate løpet før rekylen tar effekt. Litt på samme måte vil jeg påstå at nye raske strikke som drar godt fra begynnelsen sender pilen av gårde med mindre effekt fra rekylen. Du trenger ikke være enig i teorien men sett nye strikke på din gamle harpun og se om du i praksis treffer bedre. Gamle slitne strikke mister ekstremt mye effekt når de har stått spennt i et stykke tid. En mulighet er selvfølgelig å ikke svømme i 6 timer om gangen med spennt harpun. Pass på sokker og votter så du har dem i et par sesonger - da kan du heller bruke pengene på å skifte strikkene årlig. Strikke er forbruks vare.

En standard harpun med moderat kraft og håndtaket plassert høgt og i enden av harpunen har forutsetningene for å treffe ganske bra på opp til 5 meter. En kraftigere harpun som kan penetrere en lyr på 9 kilo på 7 meters avstand vil ha mere rekyl pga den tyngre pilen og en kraftigere mekanisme som gjør at håndtaket plasseres lengre nede under harpunen.

For å lettere kunne snu en kraftigere harpun er den ofte designet med Midd Handle hvilket gir rekylen enda mere momentum når du må bruke flere strikke for å sende den kraftige pil av gårde. Derfor er metal tech harpunen fra Riffe kjent for å være ganske upresis. Et video opptak viste at innen pilen har forlatt harpunen er tuppen løftet 10 cm. Det betyr i realiteten at pilen kastes i en ballistisk bue frem over.

I tillegg trykkes harpunen mot handen med betraktelig kraft og de bevegelige deler av armen taper kampen. Tommelen og albuen bøyer og harpunen dreier mot kroppens akse. Hvis du bruker høgre hand skyter du 20 cm mot venstre på 5 meter med 5 strikke. Under skytetrening har jeg merket at man kan venne seg til den ballistiske bue og treffe høyden ganske bra men kor langt pilen dras mot siden avhenger av hvor godt dine muskler fanger opp rekylen og dette blir da ganske uforutsigbart. Etter hvert besluttet jeg meg for å skifte til lettere pil og bygge min egen styre vinge.

 

ANSVARSFRASKRIVELSE

Før du selv begynner skal du vite at du risikerer å ødelegge harpunen din om du borer på feil plass. Vingen skal være ferdig før du borer i harpunen. Du skal og vite at det tar LANG TID å jobbe med hardt tre. Bruk en kvalitets stikksag med kvalitets klinge som er skarp. Klingen går i alle retninger om den ikke er skarp nokk. Når du borer må du ta deg god tid og jevnlig slippe ut spåner - ellers blir boret varmt og knekker inne i treet du jobber med.

 


Del opp en planke i hard tre i to like stykker. Mine vinger er 5,5 cm breie og 36cm lange. Du kan helt sikkert lage dem halvt så lange og smalere.

 


Alt skal være beint


Finn punktene der du ønsker å bore skruehuller på både harpun og vinge. Tegn opp en tynn stripe som skal markere senter for borehuller og lag først et tynnt bore hull ved å bore gradvist fra begge sider. Du er selvfølgelig priveligert om du har en bord montert boremaskine som kan gjøre jobben med presisjon. Det er enklere å bore huller mens treet er kvadratisk.

 


Sag bort tre i beine linjer først. Her etter kan du bedre vri og dreie en stikk sag og få et presist kutt.


Sammenlign med dimensjonene på harpunen. Vurder vekt fordeling og andre faktorer. I dette tilfelle skal det lages en myk liste til å dekke rillen på siden av harpunen.

 


De skraverte felter skal sages bort og finpusses

SØNDAG

Nå er tiden inne for å lage innfelte skruehuller og formgi vingen. Undersiden er stort sett flat for å gi retning frem og oppsiden er buet for å lett kunne styre ned og til siden.

 

Nå er det veldig greit å ha et presist tvergående styre hull som spissen på denne kan følge.

 

 

 

 

Du kan bruke stål sag og slipemaskin og lage Syrefast 6mm skrue i ønsket lengd. Pussemaskin m sand papir fungerer fint mens en slipemaskin lett lager skade på rillene.

 

  

 

TIRSDAG

Nå er det tid for å slipe. Dette tar tid med hardt tre. Det støver og sandpapiret eller tre partikler kan fyke av med ekstremt stor kraft og treffe deg eller andre. Bruk beskyttelsesutstyr.

 

Finpuss med sandpapir, grov, halvgrov og veldig fin. Slipemaskinen lager riper og groper i treet og det må slipes bort. Ta den tid du trenger siden selv de minnste feil vil være synlig. Du kan gjerne bruke gasmaske med partikkelfilter og egnede beskyttelses briller. Jeg bruker et par gamle skibriller som sluttet tett og stopper støv ganske godt. Slipemaskinen er laget for gulv men ved max omdreininger har den svært stor effekt ytterst i sandpapirets kannt. Du kan bruke den som vinkelsliper på tre.

 

 

 


TORSDAG

Skruer ferdig gjøres og det skal bores huller i harpun. Det er en fordel med bordmontert boremaskin.

 

 

 

FREDAG

Nå er det tid for 2 komponent lim. Jeg bruker araldit og kjenner i grunnen ikke til alternativer. Araldit blir hardt i løpet av få minutter. Du må gå skjematisk frem og være rask og presis. Ta et lite parti av gangen og hold limen varm så den løper raskt. Bland opp små porsjoner lim av gangen. Lim som er begynnt å størkne er langsommere å jobbe med og dette er prekært når limen holder på å størkne og du jobber mot tiden. Du trenger noe på størrelse med en te skjei til å blande og smøre på lim raskt nok.


Flytevinger må vanligvis ikke limes på men denne harpun har en dyp og høg rille på siden som gjør at det kan være vanskellig å få den tett nok. Mellomrommet i skruehullene kan gjerne fylles med lim for å få harpunen massiv og dempe vibrasjoner.

Gjør alt klart og ha system på hvor du har tingene.

Harpunen er slipt ned der det skal limes

Fyll rillen på harpunen med araldit, unngå lim tett ved borehullet og påfør ïkke så mye i høyden at det stikker opp over treflaten siden limen størkner før du får festet vingen.

Sett skruene med låse skive i den ene vinge og påfør lim på vingen der den skal festes til harpunen uten å lime fast skruene.

Kjør skruene gjennom harpunen nede fra og opp - plasser den andre vinge øverst og skru fast skruene mens harpunen ligger på siden i passende høyde.

Nå limes den ene vinge fast og hvis det er lim på en skrue er den i ret posisjon. Unngå lim på mutter og låseskruer på vingen som limes på først. Disse skruer skal av senere så du kan fylle hulrommet med lim hvis det er mulig.

Fjern overflødig lim med en lofri fille. Start med å tørke oppsiden av vingen. Du kan bruke litt sprit. Sprit tørker ut treet. Etter minnst to dager kan du slipe bort tørket lim med pussemaskin.Bruk gassmaske med partikkelfilter.

Når du har rensket bort det meste lim med lofri fille kan du snu harpunen og gjenta rutinen. Før du setter på skruene og låse skiven kan du fylle skruehullene med lim. Kontroller at vingene sitter der de skal og bruk skruene eller løse skruetvinger til å holde vingene på plass mens limen tørker i løpet av et halvt minutt. Det viktigste er ikke å få på skruene men å kontrollere vingenes plassering. Får du ikke skruene på pga lim er det ikke så nøye. Skruehullene kan gjerne plomberes uansett.

Nå sitter vingene der de skal. Når limen er tør ta av skruene på den første vinge og fyll fersk og lett flytende lim i mellomrommet. Du kan risikere at det løper lim igjennom så legg noe papp på bakken.


SØNDAG

Påfør byg masse lim i skruehullene med fuge pistol. Når det begynner å størkne kan du skrape med gummiskraper for flis legging. La limen tørke et døgn før du sliper bort rest lim.

 

 

 

MANDAG

Fjern overflødig lim med slipemaskin. Finpuss med det som skal til av sandpapir.

Nå er du klar til å olje harpunen. Bruk gjerne vegetabilsk terpentin før de første to strøk. Husk at terpentin kan selvantenne. Oppbevar fille og papir utendørs eller i en brannsikker søppelbøtte.

 

ONSDAG

Harpunen er nå klar for montering av strikke, spyd og line. Mere detaljert beskrivelse følger. Nå skal harpunen testes i sjøen!


 

Tilbake til bloggen