Harpunguiden

Harpunguiden

 

Er du på utkikk etter din første harpun, men er usikker på hva som er rett modell for deg? Her kommer en artikkel som går rett på sak. Dersom du ønsker en mer detaljert innsikt i hva som definerer forskjellene på de ulike harpunmodellene bør du lese artiklene om Harpunen og Skyteteknikk.

Av Simen Wilberg

 

Her kommer de vanligste utgangspunktene. Dersom du ikke finner et som passer deg, ta kontakt på chat, post@frivannsliv.no eller telefon 56 35 80 80 så hjelper vi deg gjøre riktig valg.

Før du leser videre, husk at harpun brukes til jakt etter levende fisk. Derfor bør en stille krav til presisjon og kvalitet. Skadeskyting av fisk er det siste både vi og du ønsker. Artikkelen fortsetter under bildet.

 

1. Jeg ønsker meg en harpun som fungerer som en allrounder. Den skal fungere til alt fra bunnfisk til stor pelagisk fisk (fisk som svømmer i de frie vannmasser). Jeg vil jakte både her, der og i tidevannstrømmer uten å måtte kjøpe en ny harpun.

Da er en harpun mellom 95 og 105 riktig harpunlengde. Helst med 2x16mm harpunstrikk og en 7-7,5mm harpunpil. En slik modell vil være kraftig nok til å slå gjennom store fisk på opp mot 5 meters hold, samtidig som den vil være presis nok til lange skudd. Dersom du velger en harpunmodell over 95 cm bør den være i carbon eller et meget stivt aluminium for at ikke harpunrøret skal krenge og gå utover harpunens presisjon.

Aktuelle modeller: Hunter - Tactical Carbon

 

2. Jeg vil ha en harpun som duger, men jeg vil ha det enkelt og greit. Harpunen skal være veldig lett å lade og manøvrere. Dersom jeg merker at undervannsjakt er noe for meg gjør det meg ingenting å kjøpe en ny harpun senere.

En harpun som er mellom 75 og 90cm er tingen for deg. Den vil være lett å manøvrere, og den trenger ikke en like tykk pil. Her er en 6.5mm harpunpil nok. Også disse modellene kan anbefales med 2x16mm harpunstrikk. En 90cm-harpun vil fint kunne skyte stor pelagisk fisk så lenge du er innenfor 2-3 meter.

Aktuelle modeller: Predator - SeniorVoodo

 

3. Jeg vil ha en kraftig harpun. Jeg ønsker å jakte på de største fiskene, og ofte i tidevannstrømmer der det ikke alltid er lett å komme på skuddhold. Torsk, lyr og sei på over 10kg er målet, og jeg vil at pilen ikke skal ha problemer med å slå gjennom hele fisken selv på lange skudd.

More is more. Du bør gå for en lang harpun, som er stiv nok til å tåle flere og kraftige/korte harpunstrikk. Harpuner fra 110-120cm er tingen for deg. Her må harpunrørene være i ypperste kvalitet. Edeltre, carbon eller tykt airgrade-aluminium. Du bør ha 2x16mm eller 3x16mm harpunstrikk.

Aktuelle modeller: Tactical carbonTactical carbon premium

 

4. Jeg er scubadykker og vil bare ha en kort enkel harpun til å skyte bunnfisk med.

En harpun på mellom 60 cm og 90 cm gjør susen. Enkelt og greit.

Aktuelle modeller: Predator - Senior - Voodo

 

5. Hurra! Jeg er ung og gleder meg så van(n)vittig til å komme igang med undervannsjakt! Jeg er ikke så høy enda, så jeg trenger noe som er lett å lade og manøvrere. Jeg skal harpunere flyndrer, lyr, berggylter, småtorsk og alt annet jeg kan fange og spise og som ikke er på rødlisten!

Ahh. Skulle ikke vi alle ønske vi var deg, for et eventyr du har foran deg! Kjøp deg en 75cm harpun og du er igang!

Aktuelle modeller: Predator 75 og Senior 75

 

Før vi avslutter, noen kommentarer:

Lengden på harpunen du velger bør og stå i forhold til din egen høyde. En kort person bør ikke ha en kjempelang harpun. Det kan bli vanskelig å nå frem til strikkene ved lading, og det kan bli vrient å manøvrere harpunen.

Det er alltid personer som skryter av hvor lett det er å få fatt i fisk, og at en kun trenger en helt kort harpun. Det er feil. Fisk kan være svært sky, og en kommer ikke alltid så tett på som en skulle ønske. Dette klarer en bedre og bedre etterhvert som en får erfaring, men selv de mest erfarne undervannsjegerene opplever til stadighet at de største fiskene ikke kommer på skuddhold.

Harpunlading er en teknikk og har lite å gjøre med styrken du har i armene.

Harpun brukes til jakt. Vis respekt for det du jakter på ved å velge en presis harpun i god nok kvalitet.

Det er en stadig utvikling i harpunmarkedet. Vi i Frivannsliv tester alltid alle modeller nøye. Vi prøver nye modeller, og er heller ikke redd for å kaste ut gamle vinnere fra sortimentet dersom kvaliteten på produktet går ned eller endrer seg. Følg med i nettbutikken for å ha oversikt over de modellene vi kan gå god for.

Velkommen til undervannsjegerens verden. Vis respekt for alt levende i havet, og spis det du fanger.

 

Tilbake til bloggen