Kurs i undervannsjakt del 1 - harpunen

Kurs i undervannsjakt del 1 - harpunen

I denne første delen av nettkurset vårt i undervannsjakt ser vi nærmere på harpunen. 

 

HARPUNENS OPPBYGNING



HARPUNEGENSKAPER

Det er et hav av harpuner på markedet med et utall merker, modeller og variasjoner. Vi startet Frivannsliv for over 15 år siden og har siden den gang prøvd og testet en rekke harpuner. I denne artikkelen deler vi våre erfaringer.

Den viktigste egenskapen til en harpun er presisjonen. Når vi kommer over en harpun som ikke treffer der den skal stiller vi oss spørsmålet: Hvorfor er denne harpunen upresis? Gjennom årene har vi gjort oss rekke erfaringer og vi har gått systematisk til verks for å avdekke gamle og nye sannheter. Vi ønsket å avdekke faktorer på selve harpunen, men også hvilken betydning du som undervannsjeger har for presisjon og rekkevidde på harpunen.

Testene er gjort i svømmebasseng der vi kan gjenskape like forhold for hvert skudd. Slik samlet vi data til å trekke de rette erfaringene og konklusjonene. Testene er gjennomført av tre undervannsjegere med lang erfaring på en oppmålt skytebane. Alle skudd er filmet med high-speed-kamera slik at vi kan avdekke hva som skjer i øyeblikket selve skuddet går, samt følge pilens bane helt frem til blinken.

Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com

 

DEL 1 - TEKNISKE LØSNINGER OG HARPUNFAKTORER

 

LENGDEN PÅ HARPUNEN

De fleste harpuner kommer i forskjellige lengder. De vanligste lengdene for undervannsjakt i Norge er fra 90 cm til 115 cm. En lang harpun gir lengre rekkevidde og gjør det lettere å holde harpunen stødig når du sikter. En kort harpun er lettere å manøvrere men har mindre kraft og rekkevidde. Ungdom kan starte med en harpun på 75 cm.

Desto lengre harpunen blir, desto viktigere blir det at harpunrøret er stivt og sterkt slik at det ikke bøyer seg når harpunen er ladet. Lengden på harpunen bør stå i forhold til lengden på armene dine (du må klare å lade den) og på hva du trenger av kraft når du jakter.

 

 


STRIKKLENGDE OG DIMENSJONER

Mange harpuner leveres med ett strikk som oftest er 18 mm. Det er og flere modeller som leveres med ett 16mm eller 20 mm harpunstrikk.

En harpun med ett strikk er rask å lade, men det kan og være tungt, og dermed ubehagelig og slitsomt. På nyere harpunmodeller er det vanlig med flere tynne strikk. Det gjør harpunen lett å lade samtidig som det gir mer kraft. 2x16 mm harpunstrikk er et veldig populært og godt oppsett som vi har på de fleste av harpunmodellene våre.

Det er og vår erfaring at 2 x 16mm harpunstrikk gir en jevnere kraftoverføring og mindre rekyl som igjen gir mer behagelige skudd sammenlignet med et tykkere strikk hvor skuddet går av med "et smell".

Lengden på strikkene er og viktig. Dersom strikkene er for lange får du ikke nok kraft, er de for korte blir harpunen vanskelig å lade. Kvalitet og kraft på strikk kan variere stort mellom ulike produsenter


HARPUNPILEN

Pilens lengde står i forhold til lengden på harpunrøret. Desto lenger pil du har, desto stivere må den være for å unngå kast. Stivheten i pilen påvirkes av stålkvalitet og/eller piltykkelse. Den vanligste tykkelsen på piler er 6.5 mm eller 7mm.

Fremst på pilen sitter mothaken. Den har stor påvirking på pilens bane i vannet. I bassengtesten vår erfarte vi at piler med en enkelt mothake var mest presis.

For mange år siden jaktet vi mye med Riffe-harpuner med 8 mm piler med stor påskrudd pilspiss. Vi var selv fornøyd med dette oppsettet ettersom vi ikke oppdaget noen svakheter med presisjonen under jakt. Overraskelsen var derfor stor når vi testet den i på blink i basseng hvor det viste seg å gi stor spredning på blinkskiven. Vi byttet derfor ut pilen med en på 7 mm med en enkel mothake, og vi fikk umiddelbart god samling på blinkskiven.



I bassengøktene har vi virkelig oppdaget mothakens betydning for pilens bane. Dersom mothaken er oppe på pilen vil pilspissen bli presset nedover. Dersom mothaken er på undersiden av pilen blir pilen løftet oppover. Dette er faktisk en fordel og ikke en ulempe, men det er viktig å kjenne din harpun for å vite hvilken løsning som riktig. Noen harpuner bør ha mothaken på undersiden for å forhindre for lave skudd, andre harpuner bør ha mothaken oppå pilen for å motvirke for høye skudd. Denne vurderingen henger og sammen med stivheten og materialet på harpunrøret.

 

HARPUNRØRET

De fleste harpuner leveres med aluminiumsrør av ulik kvalitet. På mer kostbare harpuner er det vanlig med karbon eller tre, som oftest teak. Fordelen med karbon og tre er stivheten. Et stivt harpunrør bøyer seg ikke når harpunen er ladd, selv på lange harpuner med mye kraft. Dette forhindrer kast i pilen under skuddet, og gir en tettere skuddsamling på blinkskiven. Dersom harpunrøret er for mykt, gjerne i kombinasjon med for mye kraft vil harpunrøret bøye seg. Når så skuddet går vil harpunrøret kaste seg ut igjen og gi kast/sleng på pilen. Vi ser nærmere på pilkast/vibrasjon neste del av i artikkelen.

Harpunrørets utforming kan og ha stor betydning for hvordan harpunen oppfører seg under vann. En god harpun skal kunne beveges jevnt horisontalt og vertikalt uten at det oppstår vibrasjoner eller uønskede bevegelser.



Les neste del - Skyteteknikk!

 

Tilbake til bloggen