Kurs i undervannsjakt del 2 - skyteteknikk

Kurs i undervannsjakt del 2 - skyteteknikk

Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com 

 

Når harpunen har de rette løsningene og kan sies å være presis, er det opp til deg som undervannsjeger å treffe der du sikter. Det er ikke så enkelt som det høres ut. Riktig teknikk kan fort være forskjellen på et dødelig skudd og en skadeskutt fisk. Her må du gjøre deg kjent med harpunen din ved å skyte på blink før du jakter på fisk.


SKUDDTEKNIKK

Før vi går inn på selve skuddteknikken er det viktig å forstå hva som skjer i selve skuddøyeblikket. I det du presser inn avtrekkeren på harpunen og skuddet går, vil strikkene dra pilen fremover med stor kraft. Pilen vil akslerere helt til strikkene slipper pilen. Så lenge denne kraftoverføringen foregår vil harpunen bli presset bakover og inn i hånden din. Dette er kjent som rekyl har stor betydning for hvor presist og langt skudd du får.

 

AVTREKKET

Selve avtrekket er en viktig del av det å skyte presist. Har du noen gang opplevd at du skal harpunere en fisk, men har glemt å ta av sikringen og i det du tror skuddet skal gå rykker du til i armen? Da bør du konsentrere deg om å kun la pekefingeren presse inn avtrekket uten at andre deler av kroppen din hjelper til i skuddøyeblikket. Dersom du rykker til i det du skyter er du skuddredd, og det vil påvirke skuddet.

 

FIRE SKYTETEKNIKKER

1. AVSLAPPET SKUDD

Dette er en skyteteknikk som egner seg til korte skudd. Du slapper av i hele armen og har en knekk i albueleddet når du sikter. I det skuddet går vil rekylen presse harpun og hånd rett bakover ettersom du er avslappet. Når harpunen blir presset rett bakover vil pilen bli presset rett fremover og skuddet blir presist.

Fordeler: Enkelt og presist
Ulemper: Du mister kraft og rekkevidde ved å ikke dempe rekylen.

 

2. STØTTET STRAKT SKUDD

Denne skuddteknikken gir presise og lange skudd. Armen din er helt strak. Du kan tegne en rett linje mellom din egen arm og harpunen gjennom håndleddet ditt. Du strammer musklene i armen. I det skuddet går vil ikke rekylen presse harpunen bakover eller skyve hånden til siden og mer kraft overføres til pilen. Pilen har en rett pilbane ut fra harpunen og treffer presist.

Fordeler: Lange presise skudd
Ulemper: Krever fokus på skyteteknikk

3. STØTTET VINKLET HÅND - STYR UNNA!

Dette er skuddteknikken du ikke skal bruke, men som mange av oss har brukt i uvitenhet. Du kan se på den som en kombinasjon av de to teknikkene vi allerede har presentert. Du holder harpunen fremfor deg med en knekk i albueleddet samtidig som du strammer musklene i arm og hånd for å dempe rekylen. I det skuddet går vil harpunen presse seg bakover og hånden din vil gi etter. Dersom du holder harpunen med høyre hånd vil harpunhåndtaket vri seg mot venstre og føre til et upresist skudd. Dersom du har en myk pil vil pilen stå i bue mot venstre, få kast og treffe til venstre for der du sikter. Dersom du har en stiv pil som ikke bøyer seg vil du treffe til høyre for der du sikter.

Fordeler: Ingen
Ulemper: Pilkast og/eller upresise skudd.

4. DOBBELHÅND

Her holder du harpunen med to strake hender samtidig som du strammer muskler i arm og hånd. Harpunen får god støtte fra begge hender, og rekylen vil ikke kunne kaste harpunen til siden. Skuddet blir presist og langt.

Fordeler: Lange presise skudd
Ulemper: En har sjelden mulighet for å bruke begge hender i en jaktsituasjon. Krever fokus på skyteteknikk.SIKTETEKNIKK

KORTE SKUDD

Når man sikter på kort hold, lar man pilspissen være på det punktet på fisken som man ønsker å treffe. Baksiktet holdes høyere, men slik at du likevel ser hele pilen.

 

LANGE SKUDD

På lengre avstand, der man likevel vurderer at pilen har stor nok gjennomslagskraft, vil man oppleve at pilen får et vesentlig fall i pilbanen på vei mot målet. Istedenfor å sikte over fisken, kan det være bedre å la pilspissen holdes der den skal treffe, men at man senker baksiktet ytterligere.

Hvor mye man lar baksiktet falle, avhenger selvsagt av hvor kraftig harpunen er og hvordan den ellers oppfører seg. Dette skal du alltid teste ut på undervannsblink, før du tar din nye harpun ut på jakt. Vi tester ikke ut harpuner mot levende fisk, det kan føre til stygg skadeskyting.

 

 

LADETEKNIKK

Når du skal lade harpunen er teknikk viktig. Vi har sett mange eksemper der store sterke karer sliter med å lade en enkel harpun, mens lange tynne karer enkelt lader selv de kraftigste modellene. Sjekk alltid om harpunen er sikret eller ikke før du lader harpunen.


Når du skal lade harpunen setter du bakenden på harpunen i mellomgulvet eller på brystkassen. Desto lenger opp på brystkassen du får harpunen jo lettere blir det å lade harpunen. Når du har plassert bakenden av harpunen på brystet tar du tak i strikket med begge hender. Nå skal du lade harpunen med å bruke tre muskelgrupper i en rask bevegelse. Armene dine trekker strikkene bakover, samtidig presser du skuldre bakover og strekker ryggen bakover.

På ekstra lange harpuner må du først ta tak i strikket, og deretter skyve håndtaket opp i magen. Så trekker du strikket bak til første pilhakk/finne. Deretter løfter du harpunhåndtaket opp på brystet, og trekker strikket bak til siste pilhakk/finne.

 

 Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com 

 

Sikkerhetsregler for harpun

• Behandle harpunen med respekt.

• Hold harpunen i en sikker retning enten den er ladd eller ikke.

• Harpunen skal være sikret i nærheten av andre dykkere.

• Sett eller legg aldri fra deg en ladd harpun.

• Harpunen skal spennes og avspennes i sjøen.

• Husk at harpunen har stor gjennomslagskraft og kan være dødelig på kort avstand.

• Strikkharpun til UV-jakt reguleres ikke av Våpenloven. Trykkluftharpun faller derimot inn under Våpenloven, og har derfor 18 års aldersgrense med krav til forsvarlig oppbevaring. Det eksisterer altså ikke aldersgrense for bruk, erverv, registreringsplikt, krav til tillatelse for å erverve eller ha strikkharpun, og heller ikke krav om forsvarlig oppbevaring. Det blir samme som for pil og bue med andre ord.

• Personer under 16 år bør kun bruke harpun under oppsyn av voksne og etter god opplæring og vurdering av foresatt.
 

 

Tilbake til bloggen