Dykkermaskeguiden

Dykkermaskeguiden

Alle miljøfoto i artikkelen: Aleksander Nordahl, ettpust.com

 

Her er vår miniguide til hva du må tenke på når du kjøper deg en dykkermaske. Et viktig poeng med masker er: Det viktigste er at masken passer godt, har et godt synsfelt og er behagelig på ansiktet. Ikke velg en maske utelukkende etter minst volum eller det beste synsfelt dersom det gir deg en maske som ikke er behagelig eller som er vanskelig å få tett.

 

1. Hva er dykkermasker laget av?

Maskeskjørt: De fleste dykkermasker har et maskeskjørt av silikon. Dette materialet blir ikke stivt i kaldt vann, og er mykt og behagelig.

Ramme: Selve rammen rundt glassene lages stort sett av plast med ulike grader av stivhet, men på noen dykkermasker er glassene integrert rett i silikonet, da er det ikke plastramme på masken.

Glass: Glassene skal være herdet, det vil si at de er behandlet så de tåler temperatur-svingninger uten å knuse (se etter en T (tempered) på glasset). Vær obs på at masken må nedkjøles i romtemperatur hvis du brenner glassene.

Noen få modeller som er laget til basseng eller apnea kan ha glass i plast, og plast er betydelig mer utsatt for riper og slitasje og må behandles med forsiktighet. Disse dykkermaskene er ikke egnet for luftdykking. Hvis en dykkermaske har plastglass så er det tydelig beskrevet i produktteksten.

 

2. Finnes det forskjellige typer dykkermasker?

Ja. Du har kanskje hørt snakk om stort synsfelt, og sett at noen masker er gjennomsiktige og andre ikke. At det blir snakket om maskevolum og at ikke alle masker passer til fridykking?

MEN, de aller fleste dykkermaskene i vårt sortiment kan brukes til både fridykking, dykking og snorkling. Forskjellene er som følger:

Frameless vs. todelt glass

Noen masker har et sammenhengende glass (monlinse). Disse kalles frameless. Andre dykkermasker har todelt glass. Hva du velger blir en preferansesak.

Volum

Hvor mye rom (og dermed luft) det er i masken. Til snorkling spiller det ingen rolle, heller ikke til lett fridykking. Men når du dykker nedover skapes det et trykk som gjør at du må puste litt luft ut av nesen for at ikke masken skal dras inn mot ansiktet og skape ubehag. Derfor har volum noe å si for dykkere, fridykkere som dykker relativt dypt og ikke minst for apnea-utøvere som dykker veldig dypt. Å utligne masketrykk må man gjøre selv på noen få meters dybde, men da er det i mindre grad. 

Synsfelt

Er der stor forskjell? Ikke så mye. MEN, enkelte masker utmerker seg og er laget med den hensikt å ha ekstra stort synsfelt. For fridykkere er stort synsfelt kombinert med lavt volum drømmen, og da er det noen maskemodeller som utmerker seg: Frivannsliv VidsynHollis M1 og Atomic Frameless 2. Også Zeagle Scope Mono har svært godt synsfelt. 

Når glassene er sammenhengene (monoglass) og ikke delt i to, kan man få en opplevelse av å se bedre selv om sidesynet på mindre masker med monoglass kan være mindre horisontalt. Større masker med monoglass har større synsfelt enn de små.

Farge på maskeskjørtet

Maskeskjørtet kan være transparent eller gjennomfarget. Er det transparent så slipper det mer lys inn til øynene, er det gjennomfarget så får du "solskjermingseffekt". Til fridykking og dykking brukes det ofte gjennomfarget silikon, mens typiske snorklemasker av og til er transparente. Dette blir en preferansesak. 

Utskiftbare glass

Hvis du trenger glass med synskorrigering så kan dette enten spesialbestilles eller du kan kjøpe en dykkermaske hvor glasset kan skiftes ut. Hollis M3 har mulighet for dette, glassene finner du her.

OBS:

En snorklemaske/helmaske er ikke det samme som en dykkermaske. Snorklemaskene dekker hele ansiktet og er utelukkende laget for snorkling i overflaten. Det engelske ordet for snorklemaske er Full face snorkeling mask.

 

 

3. Hvordan finner jeg en dykkermaske som passer til mitt ansikt?

De fleste dykkermasker passer de fleste voksne ansikter, og i utgansgpunktet kan du velge den masken som er innenfor ditt budsjett og som du synes er fin. Men, hvis du opplever at en dykkermaske ikke blir tett eller er vond å ha på, kan det være en av disse utfordringene:

Bart

Hvis masken lekker og du har bart, kan barten være "synderen". Barber av barten helt øverst (såkalt fridykkerbart) eller ha vaselin i barten. Et tips er å se etter dykkermasker hvor maskeskjørtet rett under nesen ikke går for langt ned mot munnen. Vår erfaring er at Frivannsliv Vidsyn er den beste maskemodellen for deg med prydbusk på overleppa.

Panneskvis

Trykker masken mot pannen når du dykker? Det er litt forskjell på hvor langt det er mellom maskerammen og pannen på ulike dykkermasker, og noen kan ha en neserygg som er høyere enn andre. Hvis panneskvis er tilfellet så er det lurt å unngå de aller minste maskemodellene. Spør oss gjerne om råd, da vi vil ha kunnskap om dette med det sortimentet vi har til en hver tid. 

Salvimar Endless utmerker seg på dette feltet, unngå de aller minste fridykkermaskene som er spesielt egnet til dyp fridykking/apnea.

Viker og smil

Har du markerte viker? Dette kan skape lekkasjer på enkelte masker. Velg da en dykkermaske hvor maskeskjørtet rett under nesen er smalt (samme som hvis du har bart). Hvis du dykker, og gliser bredt av en stor torsk som svømmer forbi, kan dette skape lekkasje. Men det kommer man ikke unna. 

Bredt ansikt

Noen av de minste maskemodellene kan bli for smale hvis du har et bredt ansikt. Hollis-maskene er på det jevne relativt romslige, det samme gjelder Frivannsliv Vidsyn. Unngå de minste modellene som Omer Wolf, Omer UP-M1, Salvimar Endless og Salvimar Neo.

Smalt ansikt

Som regel passer de fleste dykkermaskene smale ansikter, men der finnes enkelte modeller i en smallfit-utgave som vil passe spesielt godt til veldig smale ansikter og til store barn. Dette er for eksempel Cressi F1 smallfit og Oceanic Shadow mini. Salvimar Endless og Salvimar Neo passer også bra til smale ansikter.

 

Konklusjon

Hvis du skal snorkle eller drive lett fridykking kan du kjøpe akkurat den dykkermasken du vil fra vårt sortiment, skal du fridykke dypt så velg en av de aller minste modellene. Spør oss gjerne om råd hvis du trenger veiledning.

 

Tilbake til bloggen