APPER FOR FRIDYKKING OG UNDERVANNSJAKT

Det å bruke tid på planlegging blir for fort en kjekk og viktig del av hobbyen. Hva er vel mer spennende enn å drømme om nye eventyr og prosjekter over en kaffekopp en stormfull kveld? I denne artikkelen trekker vi frem de appene og nettsidene vi foretrekker i planleggingen av turer.

Av Simen Wilberg

 

Kart

Turplanleggingen starter ofte med en god karttjeneste. Dersom du skal utforske et nytt område er det rent gull å gjøre seg litt kjent med et godt kart. Hvor er det sandbunn, hvor dypt er det, hvor langt må du svømme og hvor kan du forvente å finne bakevjer og strøm.

Dersom du sitter på datamaskin er Gule Sider sin karttjeneste å anbefale. Der kan du variere mellom flyfoto, sjøkart og veikart. Her kan du finne både kjøre- og svømmeruter. Du får og kjekke verktøy som avstandsmåler, koordinater og delbar link på aktuelle kartutsnitt. Det kan være greit i disse chatte-tider når du vil dele et område med en dykkebuddy.

 

Utsnitt fra Gule Sider. Et godt sjøkart viser vei til grunner og tilgjengelige dybder.

 

Utsnitt fra Gule Sider. Et bra flyfoto indikerer bunnforholdene bra. Navigasjon

På vei ut til de beste plassene er ofte en navigasjonsapp på telefonen gull, spesielt om du ikke har kartplotter på båten. Her anbefaler vi Navionics eller Gule Sider - På sjøen. Du kan og lagre dine destinasjoner i navigasjonsappene.

Last ned Navionics til Android
Last ned Navionics til iOS

Last ned Gulesider på Sjøen til Android
Last ned Gule sider på sjøen til iOS

 

Bilder fra Gule Siders mobilapp


Vær

Været, og da spesielt vind, er en viktig faktor i planleggingen. Legg turen til til steder som er skjermet for vind når det blåser. Utforsk de mer vindutsatte områdene når vindforholdene tillater det.

Her er det de kjente appene YR og Storm som gjelder.

Last ned Yr til Android
Last ned Yr til iOS

Last ned Storm til Android
Last ned Storm til iOS

Tidevann

For deg som jakter i tidevannsstrømmer eller områder der sikten blir påvirket av tidevannet er det viktig å treffe med tidevannet. De aller fleste undervannsjegere foretrekker å ankomme området de skal jakte i en god stund før full flo, slik at de får den beste sikten inn mot strømstans på full flo. Les mer om dettte i boken Undervannsjakt - Havets jegere

Last ned Tidevann til iOS
Last ned Tidevann til Android

 

Bilder fra mobilappen Tidevann

 

Redning

Dersom du fridykker alene, eller svømmer for i avstand fra dykkevennene dine kan en redningsapp være grei å ha dersom et nødstilfelle skulle oppstå. Redningsselskapet sin app "RS Safe Tracks" anbefales alle som ferdes i eller på sjøen. For de som ønsker å ha med seg telefonen i bøyen eller flåten anbefaler vi en vanntett mobilpose.

Last ned RS Safe Tracks til iOS
Last ned RS Safe Tracks til Android

 

Bilder fra Redningsselskapets mobilapp

 

Minstemål og artsinfo

Sett deg godt inn i hvilke arter som er fredet og hvilke minstemålsbestemmelser som gjelder før jakter starter. Fiskedirektoratet sin app "Fritidsfiskeappen" gir deg full oversikt.

Last ned Fritidsfiskeappen til Android
Last ned Fritidsfiskeappen til iOS
Bilder fra Fiskeridirektoratets mobilapp

 

Savner du noen apper eller nettjenester?

Ta kontakt :-)

God tur!