Fridykkerkokkene - pizza pesce

Fridykkerkokkene - pizza pesce

To av landets ivrigste fridykkere, er også glimrende kokker, og deler her sine favorittoppskrifter fra havet. 

Artikkelen er fra 2015, av Nils-Yrje Kirste

Nils-Yrje Kirste bor ut mot havet, vest for Bergen. Arbeider som landbrukskonsulent i Bergen kommune, og er interessert i alt som kan spises og/eller drikkes. Med en fot i landbruket og en svømmefot i havet, er det mangt som står på menyen. Motto: "Får jeg ikke mat, kan jeg like gjerne daue".

Tore Hugdahl bosatt nær Nesttun, men har i en årrekke blitt dratt vestover mot Øygarden og havets matfat. Han liker å lage nye smaksopplevelser, med det beste naturen har å tilby. Det gjelder å være prøvende og uredd i matlaging. Tips: En oppskrift er et forslag, ikke fasit.

 - - -

Enten du liker fisk på pizzaen eller ikke, bør du lære deg denne oppskriften.

Du vil nemlig lære deg å like fiskepizza, pluss at du får noen triks til andre pizzavarianter. Denne pizzaen er laget med italiensk bunn. Norge spiser kanskje mere pizza enn Italia, men det var de som fant den opp!

Fiskepizza

• Du tar en liten kule med deig og kjevler den ut på en fjøl (ha godt med mel under).

• Stryk et lag med tomatpurrè over, og dekk med tynne skiver av torsk.

• Dryss på gressløk, og så et lag med ost.

• Til slutt skal det noen tynne skiver med potet på toppen (bruk ostehøvelen).

Det smaker tydelig av torsk, men ost og spesielt potet gir det hele et avrundet preg. Tomat og gressløk bringer det hele enda et stykke videre. Smaker nytt og er en fin variant å bruke torsk/pale/lyr til.
Genrelt:

Italiensk pizza lages best på italiensk måte: Steinvarmt! Den enkleste måten å tilnærme seg, er å bruke en steinhelle på grillen. Finn gjerne en flat skiferhelle, og skru varmen på maks!

Italienerne bruker gjerne 90 sekunder med 600 grader i ovnen, mens min 10 KW's/4 bluss ikke får mer enn 300 grader. Løsningen er å bruke litt lengre tid (3 - 4 minutter pr pizza altså).

Den varme steinplaten, og den varme tørre luften gir en helt annen pizza enn den bløtkokte du får i vanlig ovn. Når osten er gyllen, og kantene på pizzaen gjerne litt svidd er den ferdig.

Nytes, bare nytes!

 

Tilbake til bloggen