Oppdrift i vann - hvor mye bly skal jeg bruke når jeg fridykker?

Oppdrift i vann - hvor mye bly skal jeg bruke når jeg fridykker?

 Photo: Aleksander Nordahl, ettpust.com

 

Når du fridykker bruker du som regel en fridykkerdrakt. Disse draktene flyter svært godt, og det er i all hovedsak derfor vi trenger bly når vi fridykker. Uten bly kommer du deg rett og slett ikke ned.

Hvis du snorkler eller fridykker med en våtdrakt med glidelås i 5-7mm neopren, vil du ha det samme behovet for bly hvis du ønsker å dykke.

 

Hvor mye bly skal jeg bruke?

Det avhenger av hvor tykk og hvor stor drakt du bruker, samt hvordan din egen oppdrift er i vannet. For deg som ikke har et forhold til dette høres dette kanskje vrient ut å beregne. Det er det ikke.

En første pekepinn på om du har riktig blymengde får få ved å stå i oppreist posisjon i frie vannmasser samtidig som du holder pusten med lungene fulle av luft. Hele hodet skal da være over vann, men skuldrene skal være under vann. Dette er en indikasjon på at du har positiv oppdrift (du flyter) ned til ca fem meters dyp. På seks meters dyp blir du nøytral, og fra 7 meter og nedover får du negativ oppdrift (du synker). Se gaid nederst på denne siden.

 
Mer eller mindre bly på ulike typer fridykking?

Eksempelet over er den normale justeringen for rekreasjonell fridykking og undervannsjakt. Dette er fint for deg som dykker til dyp mellom 5 og 20 meter. Dersom du dykker jevnlig til 15 meters dyp eller mer kan du med fordel ha mindre bly på deg. Dette gjør at du må dykke litt lenger ned før du blir nøytral i vannet, men du blir og mindre negativ på større dyp. Det er ikke bra å bli veldig negativ på dype dykk. Da bruker du mye krefter på å komme deg opp igjen til overflaten.

Dersom du utelukkende dykker på grunnt vann, feks ved undervannsfoto på 1-5 meters dyp, kan du bruke mer bly slik at du kan ligge rolig på bunnen uten å flyte opp igjen. Men vær obs på at du alltid bør ha positiv oppdrift i overflaten.

 Anbefalt utstyr og fordeler med blyvest og ankellodd

Bruk alltid et blybelte i gummi. Det skal stramme seg rundt hoften som en strikk, og fortsette og stramme seg inn etterhvert som du komprimeres i dypet. Styr langt unna nylon-belter (ikke elastiske).
I beltet bruker du helst avrundede blylodd, det vanligste er lodd i 2kg. Om en ønsker den beste løsningen er gummierte lodd valget. De sitter som limt fast i beltet og flytter ikke på seg under bruk.


En skal alltid hovedmengden av blyet i blybeltet slik at et beltedropp er nok til å sikre en rask opstigning. Det er alikevel en stor fordel å bruke blyvest og ankellodd i kombinasjon med blybeltet. Ikke bare får du en mer behagelig fordeling av blyet, du fridykker og mye mer effektivt. Selv det å svømme er lettere med ankellodd på beina.

Blyvest
Med en blyvest blir neddykket lettere, og du kan slappe av på havbunnen.

 

En enkel gaid

Dersom du bruker en 7mm fridykkerdrakt er dette en veiledende gaid til hvor mye bly du skal bruke for rekreasjonell fridykking fra 0-15 meters dyp.

Draktstørrelse, Veiledende blymengde

Størrelse 2 eller Small 6 - 8 kg bly
Størrelse 3 eller Medium 8 - 10 kg bly
Størrelse 4 eller Large 9- 12 kg bly
Størrelse 5 eller X-Large 12 - 14kg bly
Størrelse 6 eller XX-Large 13 - 15 kg bly

 

Tilbake til bloggen