Havjegeren - Regler og informasjon

Er du årets mest allsidige undervannsjeger?
 
(Skal du registrere en ny fangst?  Gå til registrering her)

Nytt i 2024
  • Det kan kun registreres en fangst per art. 
Formålet med denne aktiviteten er å fremme bærekraftig og allsidig høsting fra sjøen, samt knytte sammen undervannsjaktmiljøet fra Kristiansand i sør, til Alta i nord.  
Med en langstrakt og spennende kyst, varierer fangstene mye i de forskjellige landsdelene. Kveita kan en bare drømme om å finne sør for Trøndelag, og torsk større enn kiloen er det langt mellom når en kommer sør for Stavanger. Sørover i landet kommer det stadig flere arter, som St. Peters fisk og havabbor, samt et bredt utvalg av flyndrefisker skjult på sanden.
Det som tas sikte på med denne loggføringen av fangster, er å vise frem akkurat det store mangfoldet av mat havet vårt har å by på. I Havjegeren er det ikke er største fisk som er fokus, men et så stort artsmangfold som mulig. Å mestre flere arter, og dermed flere jaktformer er en fin måte å utvikle oss på som undervannsjegere - gjennom hele året. Sank maten din rett fra havet med bredde mellom ulike arter - samtidig som du deltar på en felles aktivitet med undervannsjegere fra hele landet - Havjegeren.

Forhåpentligvis kan den motivere flere til å komme seg oftere i sjøen, lære mer om sitt eget nærområde, og ta turen til nye jaktmarker og knytte nye bekjentskap rundt om i landet. Nye arter kan også gi spennende middager som kan deles med venner og kjente.
Havjegeren går over et helt år, og skal ikke være noe stressmoment for de som deltar, kun inspirasjon til å lære mer, og bli dyktigere sankere. Når det er sagt er det ingenting i veien for å kombinere dette med et veddemål i vennegjengen der taperen for eksempel må ta et lite nyttårsbad når fjorårets liste er spikret?
Og som ekstra motivasjon stiller også Frivannsliv med premier på slutten av året for topp 3, samt et trofe (Årets havjeger)!
1. plass: Gavekort kr 2.500,-
2. plass:  Gavekort kr 1.500,-
3. plass:  Gavekort kr 500,-
Husk å registrere fangsten så snart som mulig.
Kanskje kommer det også noen mindre premier underveis, hvem vet ;)
Regler:
Hver art gir 1 poeng per registrering, og vekt har ingenting å si for denne konkurransen! En 50 kilos kveite teller altså like mye som rødspette på 900 gram, eller et kamskjell for den saks skyld. Det er maks en gjeldene fisk/skjell per art en kan maks få ett poeng i løpet av året for hver art. All fangst skal foregå ved undervannsjakt (fridykking) i norsk farvann.
Unntakene er som følger:
  • Hvis noen får godkjent en ny art på den norske rekordlisten, vil dette gi to bonuspoeng, i tillegg til et poeng for fisken.
  • Blir det tatt en ny norsk rekord, vil dette også gi to bonuspoeng, i tillegg til et poeng for fisken. Har dykkeren allerede tatt to fisker av arten som det tas rekord på, vil dykkeren enda kunne få to bonuspoeng for å ha slått en norsk rekord.
  • Alle fangster må meldes inn senest 7 dager etter fangstdato.
  • Du kan registrere to plastsamlinger med 1kg plast. Hver registrering gir 1 poeng.
Alle arter som meldes inn skal være innenfor nasjonalt minste- og maksmål. Ved arter uten nasjonalt minstemål er minimum vekt 300 gram for fisk for å få de godkjent. Last ned appen Fritidsfiske fra fiskeridirektoratet for å se de ulike maks- og minstemålene og andre fredninger.
  • All fangst som registreres skal registreres med artsnavn, og et bilde som viser fangsten godt. 
  • All fangst skal spises, som ved alt annet som tas under jakt 😋
Dersom to eller flere dykkere havner på lik poengsum, skjer følgende: 
1. Dersom en av dykkerne har flere arter enn de andre, vinner denne personen.
Eks:

UV-jeger

Torsk

Sei

Rødspette

Kveite

Per

1

1

1

1

Line

2

0

2

0

I eksempelet over vil Per vinne, ettersom han har flere arter. Line vil komme som nr 2, selv med like mange poeng.
2. Dersom det er flere dykkere med lik poengscore, og likt antall arter, vil dykkeren med flest nye registrerte arter på rekordlisten vinne. Altså arter som ikke er tidligere registrert. Dersom ingen har registrert nye arter, eller det er like mange per dykker, vil den med flest nye norgesrekorder det siste året vinne.

3. Er det enda likt, blir plassen -og premien- delt. Trofeet vil bli midlertidig delt ut til dykkeren med høyest poengsum etter 31. januar påfølgende år, og bli fast eie for den av dykkerne som kommer høyest på slutten av året.

Registrering av fangst
Fyll ut dette skjemaet, enkelt og greit. Bruk den epostadressen du logger inn med på frivannsliv.no. Du kan se alle dine registreringer på Min Side på frivannsliv.no
Registreringene blir kontrollert av en jury. Juryen vil en gang i måneden publisere en resultatliste med de som leder konkurransen
Juryen består av:
Aksel Engebråten Ørstavik (leder av havjeger-konkurransen)
Simen Wilberg ( Fra Frivannsliv AS)
Iben Engebråten Ørstavik (Jurymedlem)
Er det noen spørsmål er det bare å spørre vårt fridykkerforum eller kontakte Aksel via e-post, aksel.orstavik(at)lyse.net. Ved spørsmål på mail er det fint å presisere det i emnefeltet så det blir lettere å finne de. 

Masse lykke til!!

Gjeldende fiskearter på rekordlisten som den står 1.januar 2024. Nye arter som godkjennes gir poeng. Andre skjell++ enn de opplistede gir ikke poeng. 

FISKEART

FISKEART

FISKEART

ANDRE ARTER

Breiflabb

Lyr

Skrubbe

Kamskjell

Fjesing

Lysing

Skjellbrosme

Taskekrabbe

Glassvar

Makrell

Slettvar

Trollkrabbe

Havabbor

Mulle

Steinbit

Kongekrabbe

Havål

Paddetorsk

St. Peter fisk

 Stillehavsøsters

Horngjel

Piggvar

Taggmakrell

 Plast

Hyse

Rødspette

Torsk

 

Knurr

Rødknurr

Tykkleppet multe

 

Kveite

Sandflyndre

Tunge

 

Lange

Sei

 Berggylte

 

Lomre

Sild

 

 

 

Ikke gjeldende art

Ikke gjeldende art

Leppefisker foruten Berggylt.  (Blåstål, rødnebb etc.)

Samtlige skater og hai-arter.

Arter som er fredet for fritidsfiske 

Rognkjeks

 

 
Vil du høre mer om Havjegeren? I episoden JAW under snakker Simen om konseptet og gir en dypere innsikt i hva/hvorfor/hvordan Havjegeren oppstod og hva visjonen er.


Se bildene fra Havjegeren 2023 
Havjegeren 2023