Lykter til nattdykking - en guide

Guide til dykkerlykter til fridykking

I denne artikkelen forteller vi om grunnleggende begreper som lumen, kelvin og rekkevidde, og vi guider deg kategorivis gjennom lyktesortimentet vårt slik at det blir lettere for deg å finne den riktige lykten til ditt bruk.   

 Er du ute etter en lykt til tradisjonell dykking? Se denne her.

Se gjerne denne videopresentasjonen før du leser deg gjennom artikkelen:

  

Om egenskaper og standarder

Lyktene i vårt sortiment kommer fra kvalitetsprodusenten Orcatorch. Egenskapene til disse lyktene måles etter den internasjonale standarden FL-1, noe som gjør at lykter av ulik type og fra ulike produsenter blir sammenlignbare. Dette er de viktigste begrepene:

LUMEN: Mengden lys vi kan oppfatte. Jo høyere lumen jo sterkere lys.

KELVIN: Temperatur på lyset fra varmt til kaldt, 5000K er nøytralt hvitt lys, høyere kelvin (f. eks. 6500K) er kjøligere. Til undervannsfoto og film bør ikke lyset være for kaldt og enkelte videolys har også rødt lys for å kompensere for at rødfargen etterhvert forsvinner.

REKKEVIDDE: Angis i meter og er målt på land. Rekkevidden under vann vil aldri tilsvare rekkevidden på land.

BRENNTID: Hvor lenge lykten lyser med fulladede batterier og med batteriene som oppgis, her er det litt forskjell på vanlige alkaliske batterier og oppladbare batterier (Litium-Ion / Li-Ion). Vær oppmerksom på at brenntiden er kortere enn oppgitt når du dykker i kaldt nordisk vann, da de måles ved 20°.

STØT-TOLERANSE: Hvor høyt en lykt kan falle mot hardt underlag før den ikke lenger er funksjonell.

DYBDERATING: Hvor dypt en lykt kan senkes før det oppstår vanninntrengning.

CRI (colour rendering index): Kvalitet på fargegjengivelse som måles på videolys. CRI 100 tilsvarer dagslys og jo nærmere man kommer dette jo bedre blir fargegjengivelsen.

LADING AV OPPLADBARE BATTERIER: Alle oppladbare batterier fra Orcatorch er basert på Lithium-teknologi. Disse batteriene har et innvendig nett hvor det sendes elektroner mellom en anode og en katode, og hvis batteriene utlades dannes det et belegg på innsiden som gir mindre plass til eketroner og dermed dårligere ladekapasitet. På grunn av dette skal disse batteriene aldri lades helt ut, selv i perioder de ikke brukes må de vedlikeholdslades. Batteriene har overladingsvern.

VARMEUTVIKLING: Dykkelykter utvikler varme og vannet fungerer som kjøleveske. Bruk derfor ikke dykkelykter på land. Unntaket er små maskelykter.

 

Undervannsfoto: Aleksander Nordahl, ettpust.com

 

Med undervannslykter kan du være i vannet hele året. Lyktene finnes i mange størrelser og de kan festes på harpunen, på håndleddet, i masken (egen type lykt) og bæres i hånden. Produsentene oppgir som regel hvor langt en lykt lyser på land, men dette er ikke direkte overførbart til under vann fordi siktforholdene kan variere veldig. Vi kan likevel gi deg noen grunnleggende retningslinjer om hvilke lykter som egner seg til hva.

Hvis du er ute etter dykkerlykter til TRADISJONELL DYKKING kan du lese om dette i denne artikkelen.

 

Bøyelys

Synlighet er kjempeviktig, og når man dykker i skumring og mørke er det lurt å lyse opp markeringsbøyen eller flåten med et markeringslys. Bøyelyset er viktig både for meddykkere og båter. Du kan f. eks. bruke Orcatorch SD-01 mini blinker eller Orbilock outdoor Dual markeringslys.

Også små dykkelykter på under 1000 lumen kan brukes til å markere bøyen eller flåten (lykter over 1000 lumen utvikler for mye varme for dette bruket). Legg de i en liten vanntett bag og fest den på flåten eller legg de inn under polstringen på bøyen. Fordelen med denne metoden er at man lettere kan beregne avstand til overflaten når man dykker og lyset blir svært synlig. Maskelykten Orcatorch D560 er glimrende til dette bruket.

 

 

 

Maskelykt

En maskelykt er en liten lykt som festes med et spesialfeste. Denne lyser opp hendene dine når du trer harpunen, sikrer fangst, putter krabbene i fangstnettet osv. Den er også hendig når du står på land og klargjør utstyret. Maskelykten er ikke egnet som primærlyskilde med unntak av snorkling langs svaberg på jakt etter krabber etc. Orcatorch D560 er vår anbefaling til dette bruket.

Hvis man skal ha barn med på nattdykk kan D560 være et fint lite maskelys de kan bruke for å utforske livet i fjæren. Det fester man med et maskefeste.

  

  

Primærlykt

En primærlykt til fridykking og undervannsjakt skal lyse opp et område som er stort nok til at man kan orientere seg, fange bevegelsene til et potensielt bytte og gjøre det mulig å sikte ordentlig. Mellomstore lykter fra ca 900 lumen og oppover kan være hovedlyskilde til fridykking selv om vi anbefaler kraftigere lykter, og når man jakter velger noen å ha en lyskilde på håndleddet pluss en lyskilde på harpunen slik at man lettere kan sikte. 

Smal stråle (5-15°) gir økt rekkevidde nedover, videre stråle gir bedre oversikt på 0-5m. Lys blir reflektert i partiklene i vannet, så er det dårlig sikt er det en fordel at ikke lyset er for kraftig. Noen lykter har flere innstillinger slik at man kan justere styrken på lyset etter forholdene. Skal du ha kun en lykt til fridykking og undervannsjakt er Orcatorch D550 et svært godt alternativ. Denne kan også fungere som en primærlykt til å begynne med, og senere bli en sekundærlykt når du bruker mer tid i sjøen og ønsker å investere i en større lykt.

 

Produktanbefalinger

Lyktene under er listet opp etter lumen-styrke og egenskaper, fra rimelig til toppmodell. Orcatorch D580 er en budsjettmodell på 530 lumen som ikke er kraftig nok til å være en primærlykt, men er man på budsjett og trenger en lykt til krabbelysing eller snorkling langs svaberg kan dette være et alternativ. De andre modellene er fra 1000 lumen og oppover hvor D520 (1000 lumen) og D700 (1700 lumen) har en fast styrke, mens D550 (1000 lumen), D530 (1300 lumen) og D710 (3000 lumen) har flere lysmoduser. Alle nevnte lykter har et klart spotlys med svakere spredning rundt spot-lyset.

 

 

 

Kraftige primærlykter

Her får du lykter som lyser opp større områder. Hvis man dykker mye og vil legge litt ekstra penger ned i utstyret anbefales disse. En kraftig primærlykt gir fordeler som at man lyser opp et mye større område og gir mulighet for å oppdage fisk og krabber fra større avstand. Hvis man vil oppleve nattdykking i sin helhet og ikke skal jakte er det verdt å ha en kraftig lykt.

Kraftige lykter brukes i liten grad til nattjakt fordi du trenger å ha hendene fri til å håndtere harpunen eller annet jaktredskap, men en god jaktmetode er å veksle mellom at den ene fridykkeren lyser opp jaktområdet med en kraftig lykt mens den andre jakter med et fokusert spot-lys på harpunen.

 

Produktanbefalinger

Orcatorch D710 er den minste av lyktene, men med 3000 lumen, smal fokusert stråle og 4 lysinnstillinger er det et godt kjøp. D511 har 2200 lumen og kun en innstilling, men brenner i over 3 timer* (til sammenligning brenner D710 i 3t og 40min* med 800 lumen). D850 har 2500 lumen hvor den brenner i hele 3t 30min* på full styrke. Denne har bedre rekkevidde enn de andre modellene. D860 har 4200 lumen og har litt bredere spot (10°) enn de andre modellene. Alle lyktene har flere lysmoduser med unntak av D511.

* Brenntid etter FL-1-standard, i kaldt nordisk vann er brenntiden kortere.

 

 

 

Cannisterlykter

Noen fridykkere bruker cannister-lykter (lykter med ekstern batteripakke). Da fester man batteripakken i blyvesten. Ikke fest en slik lykt i beltet hvis du bruker håndleddsfeste da man må kunne droppe blybeltet ved behov. Lykten kan festes til vesten med dynema. Fordelen med cannisterlykter er at de har stor batterikapasitet, og disse lyktene kan også brukes til jakt.

På generell basis er cannisterlykter relativt lite brukt til fridykking og undervannsjakt. 

Produktanbefalinger

I vårt sortiment finner du cannisterlyktene D630 med hele 4000 lumen og tre innstillinger, og lykten D620 med 2700 lumen og tre innstillinger.

 

 

Videolykter

Når man skal filme under vann trenger man en lykt hvor strålen er spredt slik at lyset fordeles helt jevnt (dvs. ikke spotlys). I Orcatorchs produktserie har denne type lykter en «V» i enden av produktnavnet, og lyktene finnes i ulike størrelser. De har som regel nøytralt hvitt lys, og noen modeller har rødt lys og UV-lys i tillegg. Jo lenger nedover du dykker jo mer av det røde lyset forsvinner.

Generelt sett har videolys en spredning fra 120° og oppover, og fra 1000 til over 10 0000 lumen. Enkelte videolys kan brukes på 0-3m dybde HVIS det er god sikt. De store videolysene brukes kun til å lyse opp større objekter fra litt avstand, f. eks. en dykker/fridykker eller et skipsvrak og disse er ikke ment som primærlykter til dykking og fridykking. Filmer kan med GoPro-kamera o.l. er små videolykter som regel bedre egnet, D530V er perfekt til dette.

Hvis man skal ha en kraftigere lysrigg brukes gjerne et videostativ. De store videolyktene er ofte utstyrt med feste som kan kobles sammen med et videostativ. Det finnes egne fester hvis man vil koble en mindre lykt mot et videostativ.

 

Produktanbefalinger

Orcatorch D530V er som nevnt et glimrende GoPro-lys på 1200 lumen og to innstillinger. Til dette bruket trenger man ofte ikke et kraftigere lys. D910V er et kraftigere lys på 5000 lumen og med en solid vidvinkel, og er perfekt til undervannsfoto og video. D900V er et profesjonelt videolys på 2200 lumen, med varmhvitt, rødt og blått lys (UV) samt 8° kaldhvitt spotlys. D950V er et monster av en videolykt med hele 10 500 lumen, denne lykten er ikke egnet som en vanlig primærlykt til dykking eller fridykking.

 

Tilbehør til dykkerlykter

En lykt kan festes til masken med et maskefeste, til hånden med et håndleddsfeste eller til harpunen med et harpunfeste. Med jevne mellomrom kan det være lurt å smøre O-ringene med silikonfett. Her er et utvalg tilbehør du kan ha bruk for.

Se vårt utvalg av tilbehør her.

 

  

 

Tilbake til bloggen