Guide til dykkerlykter til luftdykking

Guide til dykkerlykter til luftdykking

I denne artikkelen forteller vi om grunnleggende begreper som lumen, kelvin og rekkevidde, og vi guider deg kategorivis gjennom lyktesortimentet vårt slik at det blir lettere for deg å finne den riktige lykten til ditt bruk. 

Se gjerne denne videopresentasjonen før du leser deg gjennom artikkelen:
(Her presentert av fridykkere)

  

Om egenskaper og standarder

Lyktene i vårt sortiment kommer fra kvalitetsprodusenten Orcatorch. Egenskapene til disse lyktene måles etter den internasjonale standarden FL-1, noe som gjør at lykter av ulik type og fra ulike produsenter blir sammenlignbare. Dette er de viktigste begrepene:

LUMEN: Mengden lys vi kan oppfatte. Jo høyere lumen jo sterkere lys.

KELVIN: Temperatur på lyset fra varmt til kaldt, 5000K er nøytralt hvitt lys, høyere kelvin (f. eks. 6500K) er kjøligere. Til undervannsfoto og film bør ikke lyset være for kaldt og enkelte videolys har også rødt lys for å kompensere for at rødfargen etterhvert forsvinner.

REKKEVIDDE: Angis i meter og er målt på land. Rekkevidden under vann vil aldri tilsvare rekkevidden på land.

BRENNTID: Hvor lenge lykten lyser med fulladede batterier og med batteriene som oppgis, her er det litt forskjell på vanlige alkaliske batterier og oppladbare batterier (Litium-Ion / Li-Ion). Vær oppmerksom på at brenntiden er kortere enn oppgitt når du dykker i kaldt nordisk vann, da de måles ved 20°.

STØT-TOLERANSE: Hvor høyt en lykt kan falle mot hardt underlag før den ikke lenger er funksjonell.

DYBDERATING: Hvor dypt en lykt kan senkes før det oppstår vanninntrengning.

CRI (colour rendering index): Kvalitet på fargegjengivelse som måles på videolys. CRI 100 tilsvarer dagslys og jo nærmere man kommer dette jo bedre blir fargegjengivelsen.

LADING AV OPPLADBARE BATTERIER: Alle oppladbare batterier fra Orcatorch er basert på Lithium-teknologi. Disse batteriene har et innvendig nett hvor det sendes elektroner mellom en anode og en katode, og hvis batteriene utlades dannes det et belegg på innsiden som gir mindre plass til eketroner og dermed dårligere ladekapasitet. På grunn av dette skal disse batteriene aldri lades helt ut, selv i perioder de ikke brukes må de vedlikeholdslades. Batteriene har overladingsvern.

VARMEUTVIKLING: Dykkelykter utvikler varme og vannet fungerer som kjøleveske. Bruk derfor ikke dykkelykter på land. Unntaket er små maskelykter.

 

Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com

  

Bøyelys

Synlighet er kjempeviktig, og når man dykker i skumring og mørke er det lurt å lyse opp markeringsbøyen eller flåten med et markeringslys. Bøyelyset er viktig både for meddykkere og båter. Du kan f. eks. bruke Orcatorch SD-01 mini blinker eller Orbilock outdoor Dual markeringslys.

Også små dykkelykter på under 1000 lumen kan brukes til å markere bøyen eller flåten (lykter over 1000 lumen utvikler for mye varme for dette bruket). Legg de i en liten vanntett bag og fest den på flåten eller legg de inn under polstringen på bøyen. Fordelen med denne metoden er at man lettere kan beregne avstand til overflaten når man dykker og lyset blir svært synlig. Maskelykten Orcatorch D560 er glimrende til dette bruket.

 

Maskelykt

En maskelykt er en liten lykt som festes med et spesialfeste. Denne lyser opp hendene dine når du trer harpunen, sikrer fangst, putter krabbene i fangstnettet osv. Den er også hendig når du står på land og klargjør utstyret. Maskelykten er ikke egnet som primærlyskilde med unntak av snorkling langs svaberg på jakt etter krabber etc. Orcatorch D560 er vår anbefaling til dette bruket.

Hvis man skal ha barn med på nattdykk kan D560 være et fint lite maskelys de kan bruke for å utforske livet i fjæren. Det fester man med et maskefeste.

 

 

Backuplykt

Til tradisjonell dykking er det de mellomstore lyktene som i hovedsak brukes som backuplykter. Hovedlyskilde er en større lykt, håndholdt eller cannisterlykt med egen batteripakke.

En backuplykt må ikke være større enn at den går ned i en lomme. Orcatorch D700 og D710 er perfekte til vrakdykking, grottedykk og lange dykk for de er hendig i størrelsen og har et kraftig lys.

 

 

Primærlykt

En primærlykt til dykking er kraftig, dette kan være vanlige håndholdte lykter eller cannisterlykter. En cannisterlykt festes enten til seletøy, bcd eller flaskesett. Grunnen til at mange velger cannisterlykter er at den eksterne batteripakken gir større batterikapasitet enn strømkilden i de håndholdte lyktene.

 

Videolykter

Når man skal filme under vann trenger man en lykt hvor strålen er spredt slik at lyset fordeles helt jevnt (dvs. ikke spotlys). I Orcatorchs produktserie har denne type lykter en «V» i enden av produktnavnet, og lyktene finnes i ulike størrelser. De har som regel nøytralt hvitt lys, og noen modeller har rødt lys og UV-lys i tillegg. Jo lenger nedover du dykker jo mer av det røde lyset forsvinner.

Generelt sett har videolys en spredning fra 120° og oppover, og fra 1000 til over 10 0000 lumen. Enkelte videolys kan brukes på 0-3m dybde HVIS det er god sikt. De store videolysene brukes kun til å lyse opp større objekter fra litt avstand, f. eks. en dykker/fridykker eller et skipsvrak og disse er ikke ment som primærlykter til dykking og fridykking. Filmer kan med GoPro-kamera o.l. er små videolykter som regel bedre egnet, D530V er perfekt til dette.

Hvis man skal ha en kraftigere lysrigg brukes gjerne et videostativ. De store videolyktene er ofte utstyrt med feste som kan kobles sammen med et videostativ. Det finnes egne fester hvis man vil koble en mindre lykt mot et videostativ.

 

Produktanbefalinger

Orcatorch D530V er som nevnt et glimrende GoPro-lys på 1200 lumen og to innstillinger. Til dette bruket trenger man ofte ikke et kraftigere lys. D910V er et kraftigere lys på 5000 lumen og med en solid vidvinkel, og er perfekt til undervannsfoto og video. D900V er et profesjonelt videolys på 2200 lumen, med varmhvitt, rødt og blått lys (UV) samt 8° kaldhvitt spotlys. D950V er et monster av en videolykt med hele 10 500 lumen, denne lykten er ikke egnet som en vanlig primærlykt til dykking eller fridykking.

 

Tilbehør til dykkerlykter

En lykt kan festes til masken med et maskefeste, til hånden med et håndleddsfeste og til harpunen med et harpunfeste. Med jevne mellomrom kan det være lurt å smøre O-ringene med silikonfett. Her er et utvalg tilbehør du kan ha bruk for.

Se vårt utvalg av tilbehør her.

 

 

Bildet viser cannisterlykt og kamera med videolys 

 Se vårt utvalg av dykkerlykter her.

 

Tilbake til bloggen