Denne artikkelen er basert på en bloggartikkel fra Zone3, skrevet av Bryan Mineo, grunnlegger av One With The Ocean. Oversatt av Frivannsliv (vi tar forbehold om evt. feil).
Valget om å eksponere seg for kulde kan virke som en merkelig idé. Men har vi oppdaget en hemmelig kilde til ungdommelighet i kulden? Muligens. Uansett hvordan du opplever kulden, er det faktisk mulig å utvikle en toleranse for den og til og med lære å sette pris på den!
Akklimatisering er per definisjon "å venne seg til et nytt klima eller miljø". Dette forteller oss at det er en prosess for å bli komfortabel med noe nytt. Dette gir oss muligheten til å være tålmodige med oss selv, da et nytt miljø ofte er svært forskjellig fra det vi er vant til. Kroppen vår har allerede innebygde mekanismer for å kontrollere kroppstemperatur og spare varme når det er nødvendig, f. eks. "gåsehud", som reduserer mengden varme som slippes ut av kroppen, eller skjelvinger som genererer varme. Vår oppgave er å trene kroppen til å tåle kulde, og det finnes noen svært effektive metoder for å oppnå dette.
Siden mesteparten av tiden din tilbringes på land, er det her du bør forberede deg på kulden i vannet. Ved å være konsekvent vil du oppnå de beste resultatene. Men ta den tiden du trenger, det finnes ingen rask vei til målet, og enda viktigere: å tilvenne seg lavere temperaturer må gjøres trygt, med en kontrollert og målrettet tilnærming. Det er interessant, for de første dagene med trening kan være forferdelige, mens det etter en uke kan være høydepunktet på dagen og utrolig energigivende.
Prøv disse enkle øvelsene:
1. Ha lavere temperatur hjemme. Dette er en subtil tilnærming som ikke tar noe av tiden din.
2. Bruk et mindre lag med klær enn det du vanligvis gjør. La jakken ligge, men begynn forsiktig.
3. Bytt dynen ut med et teppe.
4. Øk ventilasjonen hjemme, økt sirkulasjon av kald luft vil trene kroppens kuldereseptorer til å bli aktivert.
Tren i vannet.. hjemme..
Tørrtreningen er avgjørende for å legge grunnlaget for kuldetilvenning, samtidig som den forbereder deg både fysisk og mentalt på å takle kaldt vann. Temperaturen du er omgitt med har en tendens til å være lettere for kroppen å tilpasse seg til, så gå inn i prosessen med tålmodighet.
Begynn øvelser i badekaret eller dusjen. Ikke bruk kaldt vann når du bader/vasker deg, men ta for eksempel den vanlige dusjen først, og deretter senk temperaturen gradvis. Og tenkt på at det alltid går med mindre vann i et bad enn i en dusj.
Når det gjelder å "isbade" er det viktig å presisere at det ikke må ligge is i vannet for at det skal være effektivt. Du skal tross alt ikke svømme gjennom et ishav. Ha med deg et badetermometer i badekaret, å holde temperaturen mellom 12 og 18 grader vil være tilstrekkelig til å begynne med, så jobber du deg nedover etterhvert. Det er viktigere å gradvis øke tiden i badekaret enn å senke temperaturen. Sett deg et mål, for eksempel å øke varigheten med ett minutt for hvert bad. Og husk: Å ligge rolig i et badekar med kaldt vann er mer krevende enn å svømme og bevege seg i det kalde sjøvannet.
Tren videre i sjøen
Å trene konsekvent er drivkraften bak fremgang, og det samme gjelder når du skal svømme i det kalde vannet. Hold hovedfokus på pust når du står på stranden eller ved vannkanten. Tenk "pust inn" når du puster inn, og "pust ut" når du puster ut. Dette vil samle tankene og ta dem vekk fra "hvorfor gjør jeg dette?", "huff, det er SÅ kaldt!" og lignende tanker. La tankene samles om de de kan kontrollere - pusten.
En kort joggetur med våtdrakten på kan hjelpe deg å få kroppen varm før du entrer vannet. Velg den oppvarmingsmetoden som passer best for deg og din kropp. Ta et skritt ut i sjøen. Hold fokus og lav puls. Gå sakte videre til du har vann til midjen. Deretter spruter du vann i ansiktet, dette gjør at kroppen kan jobbe seg gjennom kuldesjokk-responsen. Det er i ansiktet du har flest kuldereseptorer, og å sprute kaldt vann i ansiktet vil fortelle hjernen hva som skal skje. Fortsett å gå forsiktig frem til du har vann opp til skuldrene, og begynn å svømme. Fokuser ikke på fart eller teknikk, bare svøm avslappet og uten stress.
Når vannet er for kaldt
Vi har alle våre grenser i livet, og å forstå våre fysiske og psykiske begrensninger er av avgjørende betydning. Sjekk temperaturen i vannet før du svømmer. Da kan du vurdere om dette er noe du er trent for eller ikke, og deretter mentalt forberede deg på svømmeøkten hvis du ser at dette er noe du vil klare.
Disse tegnene må du se opp for, avgjør når det er nok:
1. Skjelving
2. Forvirring
3. Utslitthet eller trøtthet
4. Fumlende hender eller den infamøse "kloen" når du begynner å miste funksjonen i hendene
5. Sløvet tale
6. Søvnighet
7. Hukommelsestap
Igjen, bruk den tiden du trenger til å venne deg til kaldt vann. Du har ikke dårlig tid. Vanligvis oppstår de overnevnte symptomene når noen svømmer i vann de ikke har trent seg til å tilpasse seg.
Det er et merkelig fenomen som oppstår når du blir trent for kulden, og det er at du plutselig ønsker å være i det kalde vannet. Det er nok en forklaring på hva som skjer psykisk, men det harde og dedikerte arbeidet du legger ned i denne prosessen gir en annen type energi og følelse enn annen fysisk trening. Kos deg med dette og del gleden med andre også!
Se Bryan Mineos eller den idéelle organisasjonen One with the ocean på Instagram.
Vil du lese mer om fridykking om vinteren?
I denne artikkelen kan du lese Chloe Rafferty, leder for Love SwimRun og STA Open Water Swimming Coach, sine råd for hvordan du svømmer trygt når det kaldt i sjøen.
Red. anm: Det er svært viktig at du som skal havsvømme vet at kroppen din tåler denne påkjenningen. Snakk med legen din hvis du er usikker, og brems med en gang du blir usikker på om det du gjør er helsemessig forsvarlig.