Havsvømming om vinteren - del 1

Havsvømming om vinteren - del 1

Skrevet av Chloe Rafferty, leder for Love SwimRun og STA Open Water Swimming Coach. Oversatt av Frivannsliv (vi tar forbehold om evt. feil).Tidlig i november dro jeg for å besøke en venn i Skottland, vi skulle på campingvogneventyr. Vi hadde hovedsakelig tenkt å sykle, men endte opp med å svømme hver dag, inkludert flere lange økter i havet.

På denne tiden av året ville jeg vanligvis svømt kortere distanser i åpen sjø og bare kost meg med noen kaldtvannsdukkerter uten våtdrakt, men jeg likte svømmeturene våre i Firth of Forth så mye at jeg bestemte meg for å fortsette... og fortsette!

Da jeg kjøret tilbake til Wales, utfordret jeg meg selv til å fortsette å svømme, eller i det minste bade, hver dag til slutten av januar. Jeg satte et mål om å svømme 70 km, en distanse som lett kan gjennomføres om sommeren og i basseng, men som ikke et like lett i 9 graders vann (og enda kaldere..)

Jeg har holdt på med vintersvømming i 10 år nå, men dette er første gang jeg har utfordret meg selv på denne måten. Jeg er ikke akkurat bygd for kaldt vann, og selv på sommeren sliter jeg med at jeg blir kald når jeg svømmer lenge i åpent hav.

På svømmeturene brukte jeg en Zone3 Vanquish, som er en fantastisk våtdrakt, men den var ikke varm nok til vinterbruk. Jeg kontaktet Zone3 for å få råd, og de ble enige om å sende meg en Thermal Aspire våtdrakt. Drakten er basert på den prisvinnende Aspire-drakten men er designet med et fôr i Heat-Tech Fleece som holder deg varmere lenger i kjøligere vann. De tykkere, isolerende panelene opprettholder kroppsvarmen rundt de viktigste musklene og organene, og den har også en høyere nakkelinje og lengre armer og ben for å øke varmen.

Thermal Aspire har gjort en enorm forskjell, og jeg er virkelig imponert over varmen, ytelsen og fleksibiliteten til drakten. I kombinasjon med annet isolerende tilbehør, har dette vært en game changer for svømming om vinteren, og jeg føler at sjansen for å nå målet om 70 km er oppnåelig! Prøv selv!

Hvis du ønsker å gi deg selv en lignende utfordring eller bare komme deg ut og ta noen dukkerter, har jeg satt sammen litt informasjon, råd og detaljer om hva jeg selv gjør for å gjøre havsvømmingen trygg og behagelig.

«Hvorfor skulle jeg ønske å torturere meg selv i kaldt vann?» spør du kanskje! Vel, å svømme gjennom vinteren gir mange gode fordeler.

Det er godt dokumentert at svømming i kaldt vann har god effekt for helse, og det gir en flott mulighet til å være ute i naturen hele året. Svømming, som all trening, gjør at hjernen frigjør de naturlige feel-good-hormonene endorfiner. Nervesystemet ditt produserer endorfiner for å hjelpe deg med å takle stress, og dette kan lindre smerte, øke positivitet og skape en følelse av velvære og lykke. Kombiner disse feel-good endorfinene med de gode opplevelsene man får ved å være i naturen, og du kan doble effekten.

Det er gjort en rekke studier av hvilken effekt kaldt vann har på immunsystemet. Disse studiene har vist at kaldt vann bidrar til å øke antallet hvite blodlegemer (cellene i immunsystemet som er involvert i å beskytte kroppen mot både infeksjon og sykdom) fordi kroppen er tvunget til å reagere på endrede forhold. Over tid kan kroppen din få et bedre immunforsvar. Dette betyr at å ta kalde dukkerter kan bidra til å bygge opp motstand mot sykdommer som forkjølelse og influensa.

For triatleter og svømmere kan det være en stor teknisk og taktisk fordel å opprettholde svømmingen utendørs gjennom vinteren. Ikke bare får du ekstra muligheter til å trene, men er du komfortabel med temperaturen i vannet før din første konkurranse, vil dette gi deg en fordel i forhold til svømmere som kun har trent i basseng. Fordi du er vant til temperaturen kan du fokusere på svømmingen i stedet for temperaturen.

 

Les del 2:  Akklimatisering og forståelse av kaldt vannTilbake til bloggen