Frivannsliv er Norges største leverandør av produkter til fridykking- og undervannsjakt. Det forplikter på flere måter: det er ikke nok å levere gode produkter og god service, vi må også legge til rette for positiv utvikling i hobbyen vi elsker.
Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com
Bak selskapet står det idealister som elsker fridykking, men også naturen. Vi ønsker å ha glede av sjøen og høste fra den, med minst mulig fotavtrykk. Å utvikle, produsere og selge produkter som er laget av plast og andre oljeprodukter setter oss i en moralsk spagat:
På den ene siden ønsker vi å tilby utstyr som fungerer godt og holder oss varme i våre kalde sjøområder. På den andre siden anerkjenner vi vårt dilemma i et samfunn av bruk- og kast. Posisjonen vår kan likevel brukes fornuftig: vi kan misjonere fantastiske opplevelser under vann og samtidig stå i front for positiv endring. Vi kan ikke redde verden, men vi ta fridykking og detaljhandel mot mer bærekraftige løsninger over tid.
Fridykkerne
Jeg vil gjerne fortelle litt om miljøtiltakene vi har gjort i Frivannsliv over en del år, men før det vil jeg si noe om fridykkernes bruk av, og forhold til, sjøen. Litt kontekst til forbruket som følger med hobbyen vår, samtidig som vi ikke kunne fridykket uten gode våtdrakter og annet utstyr her i nord.
Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com
Jeg tror at fridykkere er gode miljøambassadører for havet. Vi ser på nært hold hvordan naturen under vann endrer seg, gjennom året og over tid. Vi prøver å høste på en bærekraftig måte, og de som driver med undervannsjakt driver noe av det mest selektive fisket man kan tenke seg. Uten forkleinelse til å fange fisk med fiskeredskap, så kroker vi ikke fisk vi ikke trenger. Ja, det hender at vi bomskyter med harpunen, men vi prøver å ta hensyn og skader i utgangspunktet ikke flere fisk enn de vi ønsker å ta med oss hjem. Vi avliver og bløgger fangsten raskt, og jeg tror de som driver med undervannsjakt kjenner på en respekt for at prosessen skal være skånsom, selv om det jakt, spenning og matauk.
Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com
I tillegg kommer det nå en generasjon barn og unge som får deler av svømmeopplæringen sin i sjø eller vann. De blir godt vant til å være i sjøen fra ung alder og løfter på tang, undersøker og opplever fjæra. Jeg tror dette blir en spennende generasjon å følge mtp marint miljøengasjement.
Legger man vekk harpunen og tar bilder, eller bare opplever naturen under vann - ser man en detaljrikdom av en annen verden, og veldig mye i havet er ikke engang oppdaget ennå! Jeg tror at fridykkere ønsker å kunne nyte dette utover sin egen levetid, og verne om det for fremtidige generasjoner. Vi tar bilder av, filmer og deler opplevelsene under vann slik at mange flere får se hva som rører seg under overflaten, at det er oppnåelig og at det er her. Man trenger ikke reise verden rundt, vi har det rett utenfor kaia der vi bor eller har hytte, rundt holmer og skjær.
Foto: Ronny Tollaksen
Jeg tror at slikt positivt engasjement smitter og at det øker farten på formidling og kunnskap rundt miljøutfordringer. For vi ser ikke bare vakker natur, vi ser også deler av det moderne samfunnets bakside: under broene hvor vi jakter fisk - finner vi også skrot: husholdningsboss, glass og hvitevarer, sykler, biler, dekk og båter - du finner det meste. Forbrukte eiendeler dumpet over rekkverk eller kai i den tro at det er borte for alltid. Samtidig må vi huske at noe stammer fra en tid uten en sofisikert renovasjonsstrategi. På øyene der jeg vokste opp var det bare retur for restavfall. Melkekartonger, aviser og telefonkataloger ble brent i ovnen. Syltetøyglass og flasker uten pant gikk på sjøen utenfor kaiene - problem løst, liksom. I dag plukker fridykkere opp dette bosset, miljøengler rydder strender og kunnskap og innstilling er fundamentert i systematisk renovasjonsarbeid.
Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com
En fridykker med tid til overs kan plukke kilovis av fiskekroker i et strømsund. Da får man opp blyet og snøret, og fisk og krabber slipper å sette seg fast i kroker og sen. Spøkelsesteiner ryddes av både fridykkere og apparatdykkere. Seint, men godt kan vi begynne å gi noen tjenester tilbake til naturen for alt vi har høstet og forbrukt.
Det er ikke akkurat sydentemperaturer i sjøen her hos oss, så utstyr for å holde varmen kommer vi dessverre ikke unna. At fridykkere vil gå foran som et godt eksempel for viktig nærmiljøarbeid - det er jeg helt sikker på!
Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com
Produktene
Vi som driver Frivannsliv er helt vanlige mennesker med et stort hjerte for fridykking. Vi har forskjellige egenskaper og forskjellige interesser innenfor flere typer dykking. Vi har mange tiår samlet erfaring med fridykking- og undervannsjakt og har prøvd utstyr fra hele verden. Legger man sammen erfaring, kunnskap og engasjement får man produkter til fridykking spesielt laget for kalde farvann, som dem vi har i Norge. Vi prøver å gjøre design som holder seg godt, vi ønsker ikke å skape unødvendige motebehov.
Foto: Tonje Selvåg
En ting vi skjønte tidlig, særlig da vi håpet å kunne leve av fridykking en gang i fremtiden, var viktigheten av å levere kvalitetsprodukter fra starten av. Det kan virke som en selvmotsigelse for oss, og mot naturen, å lage noe som er vanskelig å bryte ned, men at et produkt virker som forventet over tid er en viktig del av miljøhensynet vi prøver å ta. Jeg skal prøve å belyse noen sider ved dette:
Før eller siden blir alt boss, spørsmålet er hvor lenge det har nytteverdi. Plast er et materiale som det moderne mennesket ikke hadde klart seg uten. Samtidig må vi anerkjenne at det forurenser på mikronivå ved bruk og at det altfor ofte ikke havner i riktig avfall, om det i det hele tatt finner veien dit. Det siste er ikke plasten sin feil, men oss mennesker sin. Frivannsliv ønsker å bidra til god informasjon rundt resirkulering av produktene vi selger - slik at det havner på rett plass når det er forbrukt.
Vi ønsker at produktene vi produserer og selger skal være av en kvalitet som gjør at det ikke må byttes ut ofte. En god maske skal vare i årevis, snorkel og finner og annet med. Drakter av litt kvalitet holder også koken lenge, selv om man må forvente en viss kompresjon etter noen år med bruk, evt feillagring. Det fornøyelige med neoprenprodukter, slik som tykke drakter til norske farvann, er at de er lette å reparere med neopremlim (og evt forsterkninger til større skader). Hvorfor kjøpe ny når det kan fikses? Penger spart og masse nytteverdi igjen.
Frivannsliv deler gjerne tips til sunn bruk og lager instruksjonsvideoer for reparasjon, fordi vi ønsker at kundene skal ta vare på fridykkerutstyret sitt. Da vil det vare lengre og gi mange gode opplevelser for pengene. Det er en praksis vi er stolt av, og ved å ufarliggjøre gjenbruk og snakke ned typiske motebehov (som finnes i sports- og tekstilbransjen), merker vi at kundene kjøper budskapet. De ønsker å reparere, og å kjøpe kvalitetsprodukter som varer både praktisk og visuelt.
Foto: Tonje Selvåg
De siste årene har det blitt mulig å resirkulere alt fra gamle våtdrakter til bildekk og tomflasker, for å lage nye drakter. Her har Frivannsliv vært i førersetet i det norske markedet. Etter hvert som nye produksjonsteknikker har blitt tilgjengelig, har vi tatt disse i bruk. Det betyr færre og mindre kjemikalier, mindre forbrukt vann m.m. (se liste lenger nede). Vi har i takt med teknologisk utvikling økt bruken av resirkulerte materialer, og stilt krav til fabrikker og produsenter om å følge med i tiden. De siste draktene våre har hatt betydelig redusert CO2-utslipp sammenlignet med egne, tidligere modeller og konkurrerende, nåværende modeller. Les gjerne om EVO-draktene og hvilke forbedringer som er gjort i denne generasjonen drakter fra Frivannsliv.
Nå kommer vi med vår siste nyvinning, drakten ECO. Den grønne logoen signaliserer at nye steg er tatt med svært høy grad av resirkulering. Den redder ikke verden, men den står i frontlinjen for positive endringer i en bransje som ikke klarer seg helt uten plast og gummi, ennå.
ECO-drakten er laget 100% av resirkulerte materialer. Det er et neopren av blant annet rester fra produksjon og resirkulert gummi (slik som brukte gummidekk). Miksen av selve neoprenet er 87% resirkulert polyester og 13% resirkulert spandex.
I produksjonen brukes ikke skadelige stoffer. Aqua-α (Aqua-Alpha) er et svært sterkt og vannbasert, ikke-giftig og løsemiddelfritt lamineringslim som brukes til å laminere både innvendig og utvendig fôr til neoprenet på våtdraktene. Derav denne logoen som er trykket på drakten:
Endringene
De fleste hobbyer medfører et utstyrsbehov, og det kan sjeldent kalles miljøvennlig i seg selv å starte med noe. Vi kan bare søke positive endringer som forbedrer situasjonen. En tilværelse uten friluftsliv over eller under vann høres verken særlig kjekt eller spennende ut, så da må vi finne måter å samarbeide bedre med naturen på.
Over det siste tiåret har vi hele veien lett etter måter å tenke mer bærekraft. La det være klart: det koster penger her og nå å ta miljøhensyn. Det er mest kostnadseffektivt på kort sikt å ikke gjøre det. Samtidig ønsker vi å stå i frontlinjen for positiv endring i vår bransje, og vi tror at det vil lønne seg på sikt. Vi mener å tro at kundene våre ønsker kvalitet og løsninger som viser hensyn.
Her er en ikke utfyllende liste over noen av de grepene som er gjort så langt:
• Systematisk satsing på kvalitetsprodukter - krever omfattende testing over tid.
• Posene på Frivannsliv-produkter slik som hansker, sokker og drakter er i komposterbart materiale. Posene er nødvendige for frakt og holdbarhet.
• Vi har fjernet unødvendig plastemballasje på en rekke produkter, f eks våre egne masker og Flexi-snorkler. Maskene leveres i små pappesker som beskytter godt, og både cover i hardplast og plastposer er fjernet.
• Vannbasert lim på de fleste draktene fra Frivannsliv, løsemiddel og petrokjemi spart.
• Utvalgte neoprenprodukter er helt eller delvis laget av resirkulerte produkter - slik som bildekk og flasker, og bruken av tjærestoffer er kraftig redusert.
• Mer miljøvennlig farging av stoff, betydelig mindre vann forbrukt.
• Vi samarbeider tett med fabrikkene våre for å utvikle teknologi som kan gjenbruke neoprenutstyr til nye neoprenprodukter. Press hjelper også litt, selv om vi er små i den store verden.
• Langsiktig mål om å kunne ta imot neoprenprodukter for gjenvinning. Per i dag er det dessverre restavfall i Norge.
• Fangstline-produktene til Frivannsliv er i stor grad norskprodusert og bestanddelene er 100% resirkulerbare ved riktig kildesortering.
• Vi har modernisert måten vi jobber på og investert over en million kroner i ny platform (nettbutikkløsning og lagersystem) med elektronisk ordrebehandling. Det sparer mellom 10.000 og 20.000 printede ark i året!
• Har du mottatt en slitt eske fra oss med varene dine oppi? Vi prøver å gjenbruke emballasje så ofte vi kan. En eske kan nesten alltid brukes mer enn én gang.
• Har du mottatt en nesten tom eske fra en annen nettbutikk med en liten vare oppi? Det er fordi de bruker roboter til plukking og pakking av ordrer. Effektivt, men eskene blir ikke fylt opp og dermed kjører tog, fly, lastebiler og postbiler rundt med luft i pakkene som tar unødvendig plass. Hos Frivannsliv er det ekte mennesker som pakker med så riktig størrelse emballasje som mulig. Alt hjelper!
• Småpakker sender vi rett til postkassen din slik at du ikke trenger å kjøre ekstratur til postkontoret (begrensning i verdi pga risiko knyttet til stjeling fra postkasser).
• Vi søker å bruke så miljøvennlige alternativer som mulig på frakt. Vi unngår flyfrakt så langt det går, og venter heller litt ekstra på rimeligere og mer miljøvennlige alternativer.
• Vi søker å bruke miljøsertifiserte partnere på frakt og til produksjon.
• Vi elsker gjenbruk! Opplæring i liming og reparasjon, verksted i lokalene for å hjelpe kundene å ha samme drakt eller harpun i mange år. God informasjon og gode vedlikeholdsprodukter.
• Vi kildestorerer alt på Frivannsliv iht lokale renovasjonskrav, enten det er papir på kontorene, emballasje på lageret eller melkekartonger og plast på lunsjrommet. Glass og metall, batterier, lyspærer og blekkpatroner sorteres og leveres iht standard. Det eneste vi ikke kildesorterer er matrester, fordi det er et mål i seg selv å ikke kaste mat, og med gode rutiner går svært lite mat i bosset. Gode rutiner er et tiltak i seg selv.
• Fra tid til annen må vi bytte ut kursutstyret for å sikre gode opplevelser for nybegynnerne. Vi har demo/bruktsalg for å sikre at verdien utnyttes i utstyr som er slitt eller pent brukt. Da får kjøper utnyttet siste rest av verdi i produktet til en billig penge, og det kan fortsatt vare lenge med riktig bruk og vedlikehold.
Når et produkt først er laget, vil noe av den største gevinsten i miljøbesparelse ligge i å bruke produktet så lenge som mulig. Nytt utstyr har stort fotavtrykk. Kjøp gjerne brukt!
• Vi holder workshops i lokalene våre hvor vi lærer vekk reparasjons- og velikeholdsteknikker. Vi lager også video og blogger med lignende tips og triks.
• I 2022 hadde vi gleden av å gi et betydelig antall brukte våtdrakter og annet fridykkerutstr til FjordCleanUp som de kunne bruke til ryddeaksjonene sine i Oslofjorden. Et flott eksempel på meningsfylt samarbeid mellom bransje og frivillige. Vi har også støttet andre ryddeaksjoner og kan ikke annet enn å applaudere innsatsen til alle disse miljøenglene!
• På fridykkerkursene våre snakker vi opp bærekraft når det kommer til høsting fra havet, og vi motiverer til å plukke søppel når man kan, enten det er drivplast, fiskesluker eller spøkelsesteiner. Det er alltid kjekt å se hvor godt det budskapet resonnerer hos kursdeltagerne.
Til slutt vil jeg si at det er en glede å utvikle utstyr for og med det norske markedet sammen med så kunnskapsrike og bevisste forbrukere som dem i fridykkermiljøet. Vi gleder oss til fortsettelsen!