Hører du havet kalle og vil komme i gang med fridykking?
Du lurer kanskje på hvor du skal begynne? Du må jo ha utstyr, men hva skal du kjøpe? Her kommer en artikkel som forhåpentligvis vil hjelpe deg på sporet av riktig utstyrspakke. Vi deler denne saken i to:
Del 1. Om produktene i en utstyrspakke til fridykking
Her går vi gjennom det som er viktig å ha kjennskap til når du vurderer ulike tilbud og utstyrspakker.
Del 2. De ulike utstyrspakkene vi selger
Her presenterer vi forskjellene på de utstyrspakkene våre. Vi går ikke for langt inn i detaljene i denne artikkelen.
DEL 1 - Hva er viktig?
VÅTDRAKTEN
Dette er hjørnesteinen i utstyrspakken. Den skal holde deg varm, helst året rundt. Det er tre faktorer som er viktigere enn noe annet.
1. Drakten må ha et velutviklet snitt slik at den dekker hele kroppen din godt, spesielt viktig er det at den dekker panne og hake. Drakter ment for varmere strøk dekker ofte ikke godt nok. Produsenten øker gjerne tykkelsen på drakten, men glemmer at vi ønsker bedre dekning i ansiktet. Frivannsliv selger kun drakter fra merker som tar slike hensyn.
2. Neoprenet bør være mykt og tåle lave temperaturer godt. Når drakten er myk er den lettere å få på og den former seg perfekt til din kroppsfasong. En myk drakt av god kvalitet vil fortsatt være fleksibel (og dermed også varm) selv i kalde temperaturer.
3. Det viktigste: Den er superdeilig å svømme rundt i. Det skal praktisk talt ikke komme vann inn i en drakt som passer til deg, du blir ikke stiv i ledd og muskler og kan nyte å fridykke i timesvis.
DYKKEMASKEN
Masken bør ha et godt synsfelt og lavt volum. Da ser du mye, og du må bruke lite av luften du har i lungene til å utligne masketrykk. Maskeskjørtet må være i god kvalitet slik at det tåler ulike vanntemperaturer uten å bli stivt. Glassene må være CE-godkjent og temperert. Se opp for store, klumpete masker. Alle ansikt er forskjellig, så om du må bruke en større maske, sjekk at den sitter tett og godt, slik at du ikke får utpreget tunnelsyn.
Det finnes ulike typer fridykkermasker. De aller minste er best egnet for konkurransedykking (apnea) hvor man dykker veldig dypt, mens de fleste maskene i vårt sortiment kan brukes til rekreasjonell fridykking ned til dyp vi klarer med vanlig trening (ned på dybder på rundt 20m når man blir godt trent). Vi har også modeller med ekstra stort synsfelt. Her er glasset større og det kommer noe nærmere ansiktet. Har man budsjett til det, så er disse et godt valg. Det finnes masker med buede plastglass, disse fungerer best i basseng, blant annet fordi glassene lettere blir ripete.
SVØMMEFØTTENE
Her er det ikke bare finnebladene som er viktige, også selve fotlommen må være god. Den må være romslig og beregnet for 7mm våtsokker. Mange fotlommer er for smale og i materialer som ikke tåler kulde, da blir fotlommen trang og stiv og blodsirkulasjonen kan stoppe opp. Har du noen gang hatt på deg en dårlig eller for liten alpintsko? Ikke noe særlig god følelse.
Finnebladene kan være laget i plast, kompositt og carbon. De fleste starter med plastfinner fordi dette er det rimeligste, men dykker man mye er det verdt prisen å oppgradere til fiberfinner som f. eks. carbon. Styr langt unna våtsko og korte svømmeføtter med helstropp dersom du vil drive aktivt med fridykking og undervannsjakt. Våtsko og finner med helstropp egner seg best til snorkling og scuba.
SOKKENE OG HANSKENE
Sokkene må være i 7mm. Da kan du bruke de hele året, og du trenger ikke kjøpe nye svømmeføtter den dagen du innser at 5mm ikke var nok. Kjøper du 5mm-sokker først, kan du risikere at fotlommene på svømmeføttene ikke lenger passer med de nye, tykkere 7mm-sokkene (som du egentlig kan bruke hele året).
Hanskene kan være i 5mm neopren med kort mansjett, gjerne med en vannlås på mansjetten. I vinterhalvåret bytter man gjerne til trefinger-votter i 7mm, som er varmere.
BØYEN OG LINEN
Bøye og line bør være det første tilbehøret på listen når du skal i gang med fridykking. Sjekk at bøyen din leveres med signalflagg A (det blå og hvite flagget). Dersom du har budsjett, gå for en pakke med en skikkelig fangstline. Det er et verktøy du blir glad i, som øker sikkerheten og trivselen, og gjør UV-jakt lettere (da må du legge til endestykke).
BELTE OG BLY
Se til at beltet er i gummi. Nylonbelter fungerer ikke til fridykking fordi det ikke holder beltet på plass når drakten komprimeres under vann. Det er vanlig å levere 10kg bly i en utstyrspakke, noen pakker der ute selges med lurepris der blyet er tatt vekk eller redusert, og bly må du ha, så ta det med i beregningen.
Del 2 - hvilken utstyrspakke skal jeg velge?
I denne videoen presenterer vi den rimeligste fridykkerpakken som er en god startpakke hvis du ønsker å starte med fridykking. Her presenterer vi alle utstyrspakkene våre:
Den mest solgte utstyrspakken for helårsfridykking i Norge.
I denne pakken får du alt du trenger for å drive med fridykking året rundt. Pakken inneholder utstyr av god kvalitet, spesielt tilpasset norske forhold. Utstyrspakke fridykker inneholder en myk og varm 7 mm våtdrakt.
Se pakken her
Dette er utstyrspakken vi i Frivannsliv anbefaler til deg som skal begynne med fridykking. Med en skikkelig sikkerhetsline, en svært synlig fridykkerbøye, fangstnett og oppgradert maske, hansker og belte vil du elske din nye hobby med denne utstyrspakken.
Se pakken her
Dette er utstyrspakken med det aller grommeste utstyret. Den inneholder alt fra premium-drakten Evo 3 Nordic Premium 7mm med tilhørende blyvest, Vidsyn-masken, flåte og alle de andre produktene som hører til en fullspekket fridykkerpakke.
I denne pakken får du alt du trenger for å drive med fridykking og undervannsjakt året rundt. Sammenlignet med utsyrspakken Fridykker får du i denne pakken også med harpun, komplett signalgul fangstline og kniv. Pakkene inneholder utstyr av god kvalitet, spesielt tilpasset norske forhold.
Se pakken her
UTSTYRSPAKKE UNDERVANNSJEGER PLUSS
Dette er pakken for deg som vil ha topp kvalitet hele veien, og vet at det er undervannsjakt som frister. Her får du vår mykeste og beste våtdrakt, Evo 3 Premium, kraftig og solid harpun og fangstutstyr, karbonfinner, og ikke minst en skikkelig trygg og god fangstline. Harpunen leveres med proffmontering uten ekstra kostnad.
Se pakken her
UTSTYRSPAKKE UNDERVANNSJEGER ELITE
Komplett utstyrspakke med flåte – UV-jeger elite – utstyrspakke for den kresne! Her får du pakken med det grommeste utstyret. Pakken garanterer deg fangst i norsk farvann. Denne pakken inneholder blant annet computer, carbonfinner, ankellodd, blyvest og fangstflåte. Harpunen leveres med proff-montering uten ekstra kostnad.
Se pakken her
Vil du lese mer om fridykking og undervannsjakt? Besøk vår blogg