Vedlikehold av dykkekniver

Vedlikehold av dykkekniver

Dykkekniver leveres i mange ulike varianter og kvaliteter, men likt for de alle er at de trenger godt vedlikehold dersom du ønsker å sikre lang levetid og hindre korrosjon.

I denne artikkelen deler vi det du trenger å vite for at dykkekniven din holder seg skarp og fin i lang tid.

Vi starter med hva som skader kniven din. Den største synderen er saltvann. Selv i rustfritt stål eller titan vil saltvannet tære på kniven din om den ikke skylles godt i ferskvann etter bruk for så å få tørke før den plasseres tilbake i knivsliren.


- Skyll alltid kniven i ferskvann etter bruk og la den tørke før du plasserer den tilbake i knivsliren.

Dykkekniver er et verktøy og skal brukes. Du bør alikevel unngå å bruke dykkekniven på metall. Dette kan føre til en reaksjon mellom dykkekniven og metallet den kommer i kontakt med som igjen kan føre til korrosjon/rust på selv rustfrie dykkekniver.

- Ikke bruk dykkekniven din mot gjenstander i metall

Nye dykkekniver er som regel satt inn med et tynt lag fett eller silikon. Dersom du regelmessig påfører et nytt lag med slikt fett vil det hindre saltvann i å komme i direkte kontakt med metallet på dykkekniven din. Dette øker levetiden på dykkekniven din signifikant.

- Sett inn knivbladet med GearAid silikonfett eller andre fett-produkter for kniver.

Så skulle du kanskje ønske at du hadde lest dette før dykkekniven din ser ut til å være klar til kassering, men fortvil ikke. Selv en dykkekniv som ser gjennomrustet ut kan få nytt liv med korrekt behandling. Her kommer noen gode tips til hvordan du resturerer en dykkekniv.

Steg 1. Vask knivbladet grundig med et vaskemiddel (ikke vann). Du kan og legge kniven i eddik for så å drysse bakepulver over knivbladet. La denne blandingen virke en times tid før du rengjør bladet og fortsetter med til neste steg.

Steg 2. Nå har du fjernet løse partikler, salt og annet løst materiale fra knivbladet, nå skal du fjerne rusten. Finn en klut og fukt den godt med et oljeprodukt som WD-40, vaselin eller lignende, Pakk kniven godt inn i kluten og la den ligge noen timer slik at oljen trekker inn i de rustne områdene. Etter et par timer gnikker du av den rusten som er løsnet og gjentar prosessen dersom det er mer rust som må fjernes. Du kan bruke myk stålull til jobben dersom kluten du allerede bruker ikke gjør jobben.

Steg 3. Bruk en ren fille/klut til å tørke kniven helt ren og du er ferdig. Dersom knivbladet er sløvt bruk et bryne eller knivsliper lett og forsiktig. Når du er er fornøyd med resultatet påfører du silikon/fett.

God dykketur!

 

Tilbake til bloggen