Våtdrakt til fridykking og undervannsjakt

Våtdrakt til fridykking og undervannsjakt

Photo: Aleksander Nordahl, ettpust.com

 

For å fridykke og jakte under vann i Norge og andre steder hvor sjøen blir kald om vinteren trenger man egne drakter som er spesielt laget for dette. Våtdrakter for fridykking er smidige og påføres med varmt vann (ta med thermos) tilsatt hudvennlig såpe eller påføringsmiddelet Slippy.

 

 

Hovedkvalitetene til en fridykkerdrakt er:

• Neopren uten nylon på innsiden ("Open cell")
• Minst 7mm tykkelse til helårsbruk
• Todelt våtdrakt med bukse og overdel 
• Må skylles innvendig med såpevann før de tas på

3-5mm = sommerdrakter   7mm = helårsdrakter   
9mm = vinterdrakter eller helårsdrakter hvis du bor langt nord

 

Open cell betyr at neoprenet som drakten er laget av ikke er belagt med nylon eller andre materialer innvendig. Neopren har svært høy friksjon, derfor må man skylle drakten innvendig med såpevann før man tar den på.

Unngå vannsportdrakter eller våtdrakter med nylon på innsiden. Disse er godt egnet til vannsport og snorkling, men fordi de slipper inn vann blir de fort kjølige, og siden man søker ro og lav puls ved fridykking og undervannsjakt er det å holde varmen svært viktig.

Noen fridykkerdrakter har ikke nylon på utsiden, men består kun av neopren som er overflatebehandlet så det får en glatt overflate. Disse omtales som type «Smoothskin». Dette gir god passform og mykhet. Ulempen er at disse draktene må tas på og av med større forsiktighet, og anbefales derfor bare til erfarne fridykkere som har god teknikk med å ta av og på våtdrakter.

I de senere år, har det kommet drakter på markedet med svært elastisk nylon. Disse er like fleksible som smoothskin-drakter, og dermed å foretrekke for de fleste. 

På bildet under ser du Vidar Holmen med en smoothskin-drakt under VM i Tyrkia i 2022. Apnea-utøvere bruker som regel smoothskin-våtdrakter.

 

Vidar Holmen under VM i 2022

 

Open cell-draktene er tettsittende og holder veldig godt på varmen. De leveres oftest med nylon utvendig for å styrke drakten mot rifter og slitasje. For de fleste vil det være greit å bruke en 7 mm-drakt hele året. Har man god råd, er det også mulig å satse på en 5 mm-drakt om sommeren og en 9 mm-drakt om vinteren.

Noen drakter har skulderseler på buksedelen (long john), mens andre har bukse som stopper over navle-nivå. Første alternativ foretrekkes av noen, men her er ulempen at du må ta av hele overdelen dersom du må på toalettet under dykket. Sistnevnte alternativ er derfor ofte å foretrekke når en skal oppholde seg i timevis i sjøen.

Det er viktig at en fridykkerdrakt til kaldt vann har god passform på hetten. Det skal ikke være noe avstand/glipe mellom hettekant ved pannen og masken, ellers kan du fort pådra deg en bihulebetennelse på vinter- og vårdykk. Med god passform er du også bedre skjermet mot brennemaneter.

Det er ikke å anbefale å urinere i drakten. Det kan for noen føre til hudeksem, eller at lukten «setter seg» i drakten. Ta deg heller en tur på land.

Bortsett fra dette er det forholdsvis jevn og god kvalitet på de vanligste open-cell draktene på markedet, men noen drakter er mye mer fleksibel og behagelig å bevege seg i enn andre, og slitestyrken på neoprenet varierer noe. Ulikhet i disse kvalitetene gjenspeiles som oftest på pris.

 

Å holde varmen

Hvor godt man holder varmen varierer mye, påvirket av både stoffskifte, kroppsbygning og andre forhold. For å holde varmen bedre når det er virkelig kaldt i sjøen, kan man bruke en singlet under drakten eller bytte ut hanskene med votter. Tykkere sokker er også en mulighet men da må man ha romslige finner.


Produkter for den kalde sesongen

Ulempen med tykkere drakter er at disse blir litt stivere å bevege seg i, men med en ny generasjon drakter er de betydelig mykere enn tidligere. Tykke drakter gir deg mer oppdrift og da behøver man mer bly. Det er også viktig at draktene passer godt og er tettsittende, slik at det ikke sirkulerer vann mellom drakt og kropp, noe som gir varmetap. Mennesker som er i vekst bør skifte drakt ofte. 

Se alle:
Sommerdrakter (3-5mm)
Helårsdrakter (7mm)

Vinterdrakter (9mm)
Isolasjonsplagg
Votter og hansker
Sokker

 

 

Tilbake til bloggen