Våtdrakt til fridykking og undervannsjakt

Photo: Aleksander Nordahl, ettpust.comVÅTDRAKTER TIL FRIDYKKING

Til fridykking og undervannsjakt i våre farvann anbefaler vi våtdrakter i neopren av OPEN CELL-kvalitet, rundt 7 mm tykkelse. Bor du langt nord kan 9mm være aktuelt. Våtdrakter for fridykking er smidige og påføres med varmt vann (ta med thermos) tilsatt hudvennlig såpe eller påføringsmiddelet Slippy.

Unngå vannsportdrakter eller våtdrakter av typen semi-dry. Disse er godt egnet til vannsport og snorkling, men fordi de slipper inn vann blir de fort kjølige, og siden man søker ro og lav puls ved fridykking og undervannsjakt er det å holde varmen svært viktig.

Noen fridykkerdrakter har ikke nylon ytterst, men består kun av neopren. Disse omtales som type «Smoothskin». Dette gir god passform og mykhet. Ulempen er at disse draktene må tas på og av med større forsiktighet, og anbefales derfor bare til erfarne fridykkere som har god teknikk med å ta av og på våtdrakter. I de senere år, har det kommet drakter på markedet med svært elastisk nylon. Disse er like fleksibel som smoothskin, og dermed å foretrekke for de fleste. Noen typer neopren får trykkskader under dypdykking, styr unna slike produkter dersom du dykker dypere enn 20 meter.

Open cell-draktene er tettsittende og holder veldig godt på varmen. De fleste av disse draktene leveres med nylon utvendig (som bør være så fleksibel som mulig) for å styrke drakten mot rifter og slitasje. For de fleste vil det være greit å bruke en 7 mm-drakt hele året. Har man god råd, er det også mulig å satse på en 5 mm-drakt om sommeren og en 9 mm-drakt om vinteren.

Noen drakter har skulderseler på buksedelen (long john), mens andre har bukse som stopper over navle-nivå. Første alternativ foretrekkes av noen, men her er ulempen at du må ta av hele overdelen dersom du må på toalettet under dykket. Sistnevnte alternativ er derfor ofte å foretrekke når en skal oppholde seg i timevis i sjøen.

Det er ikke å anbefale å urinere i drakten. Det kan for noen føre til hudeksem, eller at lukten «setter seg» i drakten. Ta deg heller en tur på land. Svært mange av draktmodellene på markedet har for stor hetteåpning. Disse er ikke gode nok for kalde nordiske forhold. Det skal ikke være noe avstand/glipe mellom hettekant ved pannen og masken. Dårlig passform på hetten blir fort et problem på vinter- og vårdykk og med god passform unngår du bihulebetennelse, og du er bedre skjermet mot brennemaneter.

Bortsett fra dette er det forholdsvis jevn og god kvalitet på de vanligste open-cell draktene på markedet, men noen drakter er mye mer fleksibel og behagelig å bevege seg i enn andre, og slitestyrken på neoprenet varierer noe. Ulikhet i disse kvalitetene gjenspeiles som oftest på pris.

 

Å HOLDE VARMEN

Hvor godt man holder varmen varierer mye, påvirket av både stoffskifte, kroppsbygning og andre forhold. For å holde varmen bedre når det er virkelig kaldt i sjøen, kan man bruke en singlet under drakten eller bytte ut hanskene med votter. Tykkere sokker er også en mulighet men da må man ha romslige finner.


PRODUKTER FOR DEN KALDE SESONGEN

Ulempen med for tykke drakter er at disse blir litt stivere å bevege seg i, men med en ny generasjon drakter er de betydelig mykere enn tidligere. Tykke drakter gir deg mer oppdrift og da behøver mer bly. Det er også viktig at draktene passer godt og er tettsittende, slik at det ikke sirkulerer vann mellom drakt og kropp, noe som gir varmetap. Mennesker som er i vekst bør skifte drakt ofte. 

Se alle:
Sommerdrakter (3-5mm)
Helårsdrakter (7mm)

Vinterdrakter (9mm)
Isolasjonsplagg
Votter og hansker
Sokker