Saltstraumen 2019

Saltstraumen 2019

Det er blitt onsdag og seks svært fornøyde og slitne undervannsjegere har kommet seg hjem til Vestlandet og hverdagslivet. For en uke de har hatt! Her følger noen ord fra Simen om årets tur i Saltstraumen.


(Bildeserie under videoen) 

 

Så var vi hjemme etter nok en fantastisk uke i sjøen i områdene rundt Saltstraumen. Gjennom seks dager med undervannsjakt har seks jegere lagt over 18 mil med havbunn under oss. Det hele ble avsluttet med et trivelig kurs i fridykking i Bodø sentrum.

Vi vil gjerne dele noen av opplevelsene våre fra turen med dere alle, samt noen ord om selektiv jakt, og hva det faktisk krever å drive med undervannsjakt i Saltstraumen. Stort sett alle foto av Michael Byø
Hver eneste dag har vi sett og opplevd nye ting, og ikke minst sett mye fin matfisk i fjordene rundt Bodø. Undertegnede har harpunert fem fisk i Saltstraumen på de seks dagene med fridykking. Det tallet kunne lett hvert mangedoblet, men hvorfor ta mer enn det jeg trenger? Det er jo nettopp dette som er vårt store privilegium. Vi velger ut akkurat den fisken vi ønsker å ta med hjem til kjøkkenet for å dele med venner og familie, eller bare spise den selv. Når vi stolt viser frem fangstene våre så kan det jo se ut som vi sanker så mye fisk vi klarer. Realiteten er en helt annen. Det aller meste vi møter på under vann får svømme videre. Kun den fisken vi ønsker å spise og som vi er helt sikker på at vi vil treffe med et godt skudd blir byttet vårt.
 

 

 

 

Men, når drømmefangsten sitter, så deler vi selvsagt den med dere - og det med med stor begeistring! Dette er jo den gode fiskehistorien nordmenn har levd for langs kysten i alle år! Og hvorfor skal en ikke inspirere andre til å ta del i en så selektiv og bærekraftig form for fiske? Dess flere kunnskapsrike fridykkere og undervannsjegere vi blir i Norge jo bedre. Da er vi flere som knytter sterke bånd til havet som igjen får en ansvarsfølelse for å ta vare på det rike sjølivet langs kysten vår. Da er det like viktig at vi forteller hele historien rundt fangstene våre. Kanskje vi skal bli flinkere til å dele bilder og historier turene der vi ikke finner en eneste fisk? For det er jo realiteten. Det er ikke alltid vi finner det vi ser etter.


 

I Saltstraumen er Steinbiten fredet, nyt synet, hils og svøm videre.

 

Når jeg holdt kurset i Bodø gikk praten løst om Saltstraumen. For de lokale er dette en plass de egentlig ikke ønsker å oppsøke. Hvorfor skal de det, når de like gjerne kan dykke i åpen kyst eller i fantastiske fjorder der strømforholdene er langt mer behagelig og fiskeforekomstene fortsatt meget gode? Historiene om fiskere som har gått tapt i strømmen har satt dype spor. Saltstraumen har krefter de lokale respekterer. Det bør vi og.

I videoen øverst på siden deler jeg mitt til nå beste øyeblikk fra min tid som undervannsjeger. Ikke bare fikk jeg fisken jeg alltid har drømt om, jeg fikk delt øyeblikket med to gode venner i Jan og Roy.


Mvh Simen WilbergTilbake til bloggen