Oppdag undervannsjakt

Oppdag undervannsjakt

Photo: Aleksander Nordahl, ettpust.com 

De siste årene har stadig flere oppdaget gleden ved fridykking og undervannsjakt i Norge. Det er er for mange et kjærkomment avbrekk fra hverdagen som byr på intense naturopplevelser. Og hva er vel bedre enn å kombinere dette med kortreiste delikatesser du selv høster fra havet?

 
 

Undervannsjakt er kunsten å fange fisk med harpun kun med luften du har i dine egne lunger. Dette har blitt en populær hobby de siste årene, og mange har åpnet øynene for de fantastiske fridykkingsforholdene langs norskekysten. I Norge ligger havets regnskog like under overflaten, en rik tareskog med et yrende liv og et stort artsmangfold. Med tareskogen på grunt vann trenger man hverken å dykke dypt eller lenge for å lykkes som undervannsjeger.

 

5 kjappe som får oss til å elske undervannsjakt

- Intense naturopplevelser

- Ro og tilstedeværelse i en helt ny verden

- Å mestre noe unikt

- En pause fra konkurransesamfunnet

- Fersk sjømat på bordet

_________________________

Kom i gang - utstyr og kurs 

Vil du begynne med undervannsjakt og fridykking?
Bestill en utstyrspakke, og meld deg på et gratis webinar.
_________________________

 

Mange fridykkere setter pris på god sjømat; fersk fisk, skjell og krabber. Kortreiste sylferske råvarer fra vår egen kyst. De norske farvannene er så frodige og fiskerike at mulighetene ligger godt til rette. Jaktteknikk

Når man jakter fisk med harpun handler det om å komme så tett innpå fisken som mulig. Lydløst beveger undervannsjegeren seg under vann. Alle bevegelser er så rolig som mulig. Fisken må ikke bli skremt. Å være rolig er og energisparende for deg.


Du kan drive oppsøkingsjakt eller ventejakt. Ved ventejakt legger du deg ned på en stein eller i tangen i fiskerike områder og venter på at fisken skal svømme forbi. Ved oppsøkingsjakt sveiper man over større områder og prøver å komme innpå fisken før den trekker unna. Når man blir kjent i et område, vet man etterhvert hvor fisken står, hvor det er gode skjulesteder for deg som jeger, og hvor det er lurt å gå ned i vannet. Les mer i denne artikkelen om Jaktteknikk.


Foto: Michael Byø.

Undervannsjakt (uv-jakt) handler om å plukke med seg en fin lyr eller torsk til middag, mens man utforsker naturen under vann. Den gamle tradisjonsrike kulturen med å dele av fangst og fiske opprettholdes av mange i fridykkermiljøet, og det er mange familiemedlemmer, naboer eller venner som har gleden av å kjenne en uv-jeger som leverer fersk sjømat på døren.

Noen undervannsjegere drømmer også om storfangsten, dette kommer gjerne med erfaring, når man kjenner fiskenes tilholdssteder og teknikken sitter. Disse jegerne jakter gjerne større fisk i tidevannsstrømmer. Se flere storfangster her.

De vanligste artene for undervannsjakt i Norge er torsk, lyr, sei, breiflabb, steinbit og kveite. Undervannsjakt er en selektiv form for jakt av fisk. Du harpunerer bare den fisken du har lyst til å ta med hjem til middag. Last ned appen Fritidsfiske fra fiskeridirektoratet for å holde deg oppdatert om fredninger og minstemålsbestemmelser.

 

Last ned Fritidsfiskeappen til Android
Last ned Fritidsfiskeappen til iOS

 

Undervannsjakt hele året

De to hovedsesongene for undervannsjakt er vår og høst. Da samler det seg store stimer med småsei som beiter på på grunt vann, og dette tiltrekker seg større rovfisker som torsk og lyr. Dette er de to vanligste pelagiske (svømmende) fiskeartene for uv-jakt.


Sommeren er også en fin tid for undervannsjakt, og det er lett å tilbringe mange timer i sjøen, men når vannet er varmt har de største fiskene en tendens til å trekke på dypere vann. Dette er tiden for bredde i fangsten. Om sommeren er det yrende liv i sjøen, og du kan fange rødpette, skrubber, lomrer og andre flyndrearter, og sanke kamskjell.Med et fangstnett festet til bøyen, kan du plukke krabber og skjell. En forrett av kamskjell smaker nydelig, og ferske blåskjell til fiskesuppen hever definitivt middagen (husk sjekk blåskjellvarselet).

Om vinteren synker temperaturen i sjøen, men det holder ikke uv-jegeren på land. De tettsittende og varme draktene gjør at man kan fridykke hele året.
Vinterstid er vannet helt krystallklart og det kan by på store naturopplevelser. Du kan se langt og oppdage kamskjell fra overflaten. Ettersom solen går tidlig ned er det også en ypperlig tid for å teste ut nattdykk. På dagtid i vintermånedene ser man sjelden stor fisk, men i mørket våkner havet til liv. Det er ikke uvanlig å finne torsk og flyndre, hvilende på grunt vann, og du kan plukke med deg krabber. Med lykt på harpunen gir nattdykk en fin mulighet for å jakte vinterstid.


Se den storslåtte filmen Saltstraumen - Undervannsjegerens paradis

 

Tilbake til bloggen