Tips til deg som skal svømme i sjøen

Tips til deg som skal svømme i sjøen

Denne artikkelen er basert på en bloggartikkel fra Zone3. Oversatt av Frivannsliv (vi tar forbehold om evt. feil).

 

Enkle tips fra Zone3 som kan gjøre svømmeopplevelsen enda bedre.


Bruk hudbalsam
Uten hudbalsam kan du risikere at drakten gnager rundt nakken når du har lengre svømmeturer. Dette merker man gjerne ikke før svetten renner. Vi anbefaler at du smører hudbalsam rundt halsen og nakken før du går i vannet.

Få noen til å sjekke glidelåsen din
Be noen sjekke at glidelåsen er helt oppe og borrelåsen lukket. Sjekk også at du selv når glidelås-snoren.

Varm opp
Få god blodsirkulasjon før du går i vannet. Dette øker kroppstemperaturen og gjør deg mentalt klar for svømmeturen. Sving armene i sirkler, løsne opp skuldrene og gjør noen knebøy-hopp for å øke pulsen.

Akklimatisering
Det vil føles friskt (når gjør det ikke det?), men ta deg tid til å venne deg til vannet før du skal svømme. Stå med vann til midjen, pust dypt og sprut litt vann i ansiktet og halsen.

Vær realistisk i forhold til egne ferdigheter
Hvis du skal delta i en konkurranse så ta en realistisk vurdering av egne ferdigheter. Hvis du ikke er den sterkeste svømmeren er det ikke hensiktsmessig å legge seg foran i feltet.

Følg massene
Med mindre du er Alistair Brownlee eller Harry Wiltshire, er sjansen stor for at det vil være svømmere både foran og ved siden av deg når du svømmer i en konkurranse. Du vil ikke være en sau som blindt følger de foran, men du trenger heller ikke å se rundt deg hvert 4. eller 6. svømmetak. Hold øye med svømmerne rundt deg, og du vil naturlig følge massene.

Ta med reservebriller
På et tidspunkt vil svømmebrillene dine knekke når du tar dem på. Ha alltid et par i reserve.

God tur!

 

Tips fra Frivannsliv

Hold varmen
Når sjøen er på det kaldeste anbefaler vi å bruke den varmeste drakten, en balaklava, hansker og sokker, og et tips fra en av våre kunder er å smøre vaselin i ansiktet og på føttene. En vest under drakten kan være en ekstra isolasjon hvis det trengs. 

Sørg også for å være godt synlig i sjøen hvis det skumrer, en svømmebøye skal uansett brukes, men du kan også forsterke synligheten ved å feste en liten lykt i bøyen eller kjøpe en bøye med LED-lys integrert.

Når vanntemperaturen kryper over 10 grader
Det er fremdeles kaldt og anbefalt å bruke de varmeste svømmedraktene og balaklava, hansker og sokker. En vest under drakten kan være lurt også i denne perioden.

Ved vanntemperaturer over 13 grader
Nå kan du gå fra balaclava til en varm svømmehette og hansker og sokker på kortere svømmeturer. Skal du svømme lenge kan det gå uten, dette blir helt avhengig av hvor lett du fryser og hvordan det endres når du svømmer lengre distanser.

Sommer
Om sommeren kan man gå til lettere utstyr. Skal man svømme lengre, roligere turer kan det likevel bli litt kjølig, så her må man selv kjenne etter hva som skal til. 

Se vårt utvalg til havsvømming her.

Tilbake til bloggen