Krabbe - fangst og tilbredning

Krabbe - fangst og tilbredning

Av Pål LG Mortensen. Foto: iStock© 

TASKEKRABBE - CANCER PAGURUS

Høsten er her og krabbene fylles med mat! Her kan du lese om hvordan du finner krabbene, samt en oppskrift på en deilig krabbesalat. 

 

PLANLEGGING

Sjekk værmelding og tidevann. Krabbene trekker helt opp i vannskorpen for å spise på ruren når det går mot flo sjø. En perkekt timing vil være å starte ca 2 timer før full flo. Da er ruren godt dekket av vann, og krabbene er godt synlige når de kommer opp fra taren. Ha med flere fangstnett, og merk bøyen med signallys. En liten maskelykt er glimrende når man lyser etter krabber.

 

BIOLOGI / FANGST

Taskekrabben er den vanligste krabben i Norge. Den holder til på havets bunn, fra grunne strandområder ned til 300–400 meters dybde. I Norge finnes den vanligvis på dyp ned til 50 meter og i områder med mye stein. Krabben livnærer seg av død fisk, musling og mark. Krabben gyter om høsten etter at den er blitt kjønnsmoden, vanligvis fra 5-årsalderen. Hunnen bærer eggene med seg under halen gjennom vinteren inntil de klekkes på sommeren. Krabbelarvene driver omkring i havet de første 4–6 ukene før de slår seg ned på bunnen.

Sesong: Høst og vinter (september - april).

Krabbe fanges hovedsakelig på høsten ettersom kvaliteten da er best og krabbene er full i mat.

Næringsinnhold: Krabbe er en god kilde til vitamin B12, selen og sink.

 

UTSTYR TIL KRABBELYSING

Hvis du ønsker å vite mer om utstyr til krabbelysing og se en inspirerende video om dette kan du lese denne bloggartikkelen.

 

KRABBESALAT MED GRILLET BRØD

Denne salaten inneholder krabbe/krabbeskjell, Crème Fraîche, reddik, rødløk og andre deilige ingredienser. Den er lett å lage og oppskriften kan leses her.

 

Tilbake til bloggen