Kamskjell er både fine å se på og gode å spise. Synes du det ser gøy ut å svømme rundt på jakt etter disse, og kunne du tenkt deg å prøve?
I denne artikkelen forteller Raymon Iden Nilsen, som har drevet med undervannsjakt i mer enn 22 år, hvordan du går frem hvis du vil dykke etter kamskjell. Han har kamskjell som et fast innslag på middagsbordet. Artikkelen baserer seg på Raymons erfaring med kamskjellsanking.
Here we go!
Dette må du vite før du begynner å lete etter kamskjell
1. Minstemål
Minstemål på stort kamskjell er 10 cm. Det kan ta 4-5 år for et kamskjell å bli stort nok, og det må rekke å bli kjønnsmodent så det får reprodusert seg før det høstes. De er tvekjønnet og produserer egg som dras avgårde med strømmen.
2. Kamskjellvarsel
Kamskjell påvirkes av giftalger og før du starter jakten må du sjekke blåskjellvarselet, dette er også gyldig for kamskjell. Det kan være stor forskjell på giftalger langs samme kyststripe, så sjekk varselet grundig før du sanker.
3. Måtehold
Ikke tøm et område for kamskjell. Det tar flere år før et kamskjell er stort nok til å reprodusere seg. Ta for eksempel et av tre skjell, her vil det nok være mange meninger om hva som er «passe mye» å plukke, og se an hvor mange skjell som er på det området. Bruk hodet og tenk langsiktig :)
Hvor skal man lete?
Kamskjell bor på bunn med sand, finsedimenter eller grus. De lever av å sile små alger og andre mikroorganismer og organisk materiale ut av vannet, og er avhengig av stadig utskiftning av vann for å få jevn tilgang til mat. God utskiftning av vannet får man der hvor det er strøm, for eksempel i sund og mellom holmer og skjær.
Kamskjell finnes på alt fra grunt vann til 100 meters dyp, men hvor de oftest finnes varierer litt fra sted til sted. Raymons erfaring fra sanking på Vestlandet er at de ofte holder til på 4-15 meters dyp, noe som er godt innenfor både for fridykkere og snorklere.
Gode steder i nærheten av fastland og bilvei er lett å komme til, men det kan og være populære steder for andre havsankere. Hvis du har båt eller svømmer ut blant holmer og skjær med dykkeflåte, kajakk eller et sup-brett, er sjansen større for at du finner områder med gode forekomster av skjell.
En fin metode for å finne steder med sandbunn i nærheten av der du bor eller skal feriere, er å bruke google maps med satellittvisning. Da ser du raskt hvor det er sandbunn. Hvis du finner et område som ser fristende ut kan du sjekke det ut på et sjøkart så du ser hvor dypt det er, for har du en komfortdybde på 5 meter ved fridykking hjelper det ikke hvis skjellene ligger på 20 meter.
Kamskjell-sanking i Øygarden
Hvordan ser man skjellene?
Det er svært sannsynlig at du svømmer rett forbi skjellene til å begynne med. De ligger ofte helt nedgravd i sanden/sedimentene, men hvis skjellet akkurat har flyttet på seg kan du se en slags halvmåne i sanden rett foran der skjellet ligger, og er du skikkelig heldig så har det ikke rukket å grave seg ned. Et kamskjell kan bli opp til 18 cm stort og over 20 år gammelt.
Min erfaring er at det kan ta flere år før man bygger seg opp nok erfaring til å kjenne igjen de mest sannsynlige stedene de kan ligge, samt å se spor på bunnen som avslører hvor de er. Men finner du først et skjell er det veldig sannsynlig at der er flere. Hvis du kjenner noen som har erfaring med å plukke kamskjell så er det lurt å bli med dem på tur for å få en slags kickstart på læringen. Du kan også se etter videoer på YouTube, god research er nyttig.
På leting etter mat fra havet
Matverdi
Kamskjell kan spises både rå og varmebehandlet. De inneholder mange vitaminer som vitamin A, B12, D, riboflavin, mineraler jern, selen, jod (kilde: godfisk.no), og har en mild smak og myk konsistens. Det er ingen åpenbar smaksforskjell ut ifra alder på skjellene, og størrelsen på muskelen (den delen vi spiser) står ikke nødvendigvis i forhold til størrelsen på skjellet.
Funfacts om kamskjell
Visste du at kamskjell har mange øyne? De sitter på rad og rekke langs kanten av skjellet, og hvis skjellet oppdager bevegelse i nærheten klapper det raskt sammen.
Kamskjell flytter på seg ved å «svømme» og det ser ganske artig ut når det humper bortover bunnen. Skjellet «sluker» vann og «spytter det ut igjen» for å få fart på seg.
De naturlige fiendene til kamskjell er blant annet sjøstjerner og oter.
Da er det bare å lete etter et fint og egnet sted, finne frem utstyret og hoppe i sjøen!
Lykke til :-) Hilsen Raymon