Kamskjell med hvitløksmør

Kamskjell med hvitløksmør

Oppskrift av Elijah Holland @chefelijahholland

Jakten på norske kamskjell: Et dypdykk i arktiske farvann og et festmåltid ved bålet

Kamskjell er nok en av de fremste delikatessene vi fridykkere kan sanke fra havet, og det er mye kamskjell i norge!  Med denne oppskriften fra Elijah kobinerer du norske ville smaker med frisk natur! Vel bekomme.

Inspirasjonen bak denne retten kommer fra mitt nylige og spennende opphold i Norge, hvor jeg har påtatt meg rollen som kjøkkensjef på Holmen Lofoten, som ligger over polarsirkelen. Min lidenskap for fridykking, sanking, og å være tett knyttet til naturen har alltid vært en stor del av meg – det er her jeg henter mye av inspirasjonen min, og det former hvordan jeg lever hver eneste dag.

Vi har alle hørt om de fantastiske norske kamskjellene, ikke sant? Derfor var jeg fast bestemt på å dykke ned og oppdage dem selv.

Med den rå skjønnheten i landskapet som bakgrunn, fant jeg et idyllisk sted, omkranset av snødekte fjell og en sildrende bekk som rant foran meg. Luften var frisk, og scenen kunne ikke vært mer perfekt for å skape min drømmerett. Jeg bestemte meg for en enkel, men trøstende rett: kamskjell med hvitløk og smør, tilberedt direkte over bålet i de skjellene de selv kom fra.

(Se video lenger ned på siden)

Ingredienser

  • 2 hele kamskjell
  • 200g godt smør
  • 6 fedd hvitløk
  • 2 vårløk
  • 50ml øleddik (eller sitroneddik, sherryeddikk eller en annen smaksrik eddik)
  • Havsalt
  • Litt einer fra eneinebæbusk i nærheten eller en noen andre urter du liker.

(Har du en oppskrift du vil dele? Registrer den her med gode bilder og få den publisert på frivannsliv.no)

Slik lager du retten 

Obs: I videoen viser vi en annen metode der en bruker en større del av skjellet. Husk å sjekke blåskjellvarselet på mattilsynet.no før du sanker kamskjell.

  • Bygg et bål og varm opp en stekepanne (du kan og lage det på kjøkkenet hjemme)! La pannen bli god og varm.
  • Forbered og rengjør kamskjellene. Fjern innholdet i skjellet og skull muskelen fra skjellets organer.
  • Grovhakk vårløk og grovt. Legg dem oppi de tomme skjellene.
  • Legg på en god skive smør. Deretter plasserer du kamskjellet i skjellene og drysser over litt havsalt.
  • Legg til en enda en liten skive smør, og sett på lokket til kamskjellene (den flate delen av skjellet).
  • Fjern  pannen fra bålet og dekk ilden med rikelig med friske, grønne einergrener. Det skal ryke! Sett deretter pannen med kamskjellene tilbake over bålet.
  • Dekk til med flere grønne einergrener til de er helt dekket, og legg deretter litt glødende kull på toppen—einer vil etter hvert ta fyr og produsere røyk som i ville vesten!
  • Når flammene dør ut er kamskjellene klare til servering
  • Fjern lokkene og drypp over litt eddik,  et lite dryss havsalt, og server!
  • Nyt rettene med noe surdeigsbrød eller annet brød ved siden av for en ekstra smaksopplevelse

 

 

Tilbake til bloggen