Venner på eventyr – Fridykking, den nye folkesporten

Venner på eventyr – Fridykking, den nye folkesporten

Tekst: Schibsted Partnerstudio.  Hovedfoto: Hans Petter Haraldsen.

 

Selv om han er en av Norges aller mest erfarne fridykkere, slutter Simen Wilberg aldri å la seg fascinere av livet under havoverflaten.
Total avkobling, helt uten mas. Og ikke minst: ingen skjermer eller mobilvarsler.

– Det skjer noe i hodet når du er under vann. Når fokuset kun er på egne sanser og det du oppdager rundt deg. Det har en utrolig nedstressende effekt, sier fridykker Simen Wilberg og føyer til:

– Det å svømme rundt blant maneter og fisk gir en helt enorm følelse av frihet og tilstedeværelse. En følelse jeg unner alle å oppleve.

Ble fort hektet på fridykking

39-åringen har drevet med fridykking siden fridykking var omtrent ukjent her til lands.

– Jeg vokste opp på en liten øy rett nord for Bergen hvor så godt som alle var opptatt av fisk og sjø. Men for min egen har jeg aldri hatt tålmodigheten til å sitte der med stangen i hånden og vente på napp, sier han og ler godt.

Vendepunktet kom da en kompis på videregående viste han et bilde av en fridykker.

– Bildet var av en fyr som stod i vannkanten i en kul drakt med en harpun i hendene. Hva i alle dager, husker jeg at jeg tenkte. Hva er dette? Kan man fiske på denne måten?

Han fant fort ut at ja, det kan man! Og siden den gang har han vært hektet:

Hektet på å være i ett med livet under vannskorpen. Se tang i alle fasonger som danser i takt med strømmen. Oppdage spennende fisker, sjøstjerner og kråkeboller. Sanke mat rett fra havet.

 

Undervannsjeger som ligger og venter i tareskogen

 

Krever lite utstyr

Fridykking handler enkelt forklart om å dykke uten annen luft enn den du har i lungene dine. De siste ti årene har stadig flere oppdaget denne fantastiske hobbyen. Med enkelt utstyr kan du være i sjøen i timesvis og bevege deg over store områder.

– Fridykking krever kun grunnleggende utstyr før du kan stikke hodet under vann og dra på oppdagelsesferd akkurat slik du gjorde som barn. Med maske, snorkel og en våtdrakt kommer du langt, sier Wilberg.

– For meg er det blitt slik at jeg nesten blir litt urolig når det er for lenge siden jeg sist var under vann. Fridykking er den ultimate pausen fra alt annet man holder på med i livet sitt, sier han.

 

En familie som kommer opp av sjøen etter å ha fridykket og skutt fisk med harpun 

Gjorde hobbyen til arbeidsplass

For Simen Wilbergs del tok fridykking etter hvert opp så mye tid at den store hobbyen ble levebrødet hans. Han er en av dem som startet Frivannsliv - en spesialistbutikk med alt av fridykkingsutstyr til store og små. I tillegg holder Frivannsliv webinarer og tilbyr kurs i fridykking og undervannsjakt.

– Vi i Frivannsliv har opparbeidet oss en enorm kompetanse siden vi selv ble bitt av basillen. Ingenting er for eksempel så kjedelig som å fryse når du er i vannet. Derfor har vi utviklet utstyr og våtdrakter til norske forhold, sier Wilberg.

Godt beskyttet av en god våtdrakt kommer du tett på naturen under vann - helt uten å bli kald.

– Det er viktig å bruke en skikkelig våtdrakt når du fridykker; styr unna vannsportdrakter og utenlandske nettbutikker med billigprodukter. De er ikke laget for å takle temperaturene vi har her i Norge, råder Wilberg.  

Gode kamerater på eventyr

Han forteller at der er et godt fellesskap knyttet til fridykking. Han utøver ofte lidenskapen sin sammen med gode kamerater. For han er det hele pakken som gir glede.  – Det å ha planlagt en tur med en god kamerat er virkelig noe å glede seg til. Alt sammen fra kjøreturen til stoppet i fjæra før vi tar på oss utstyret. Og når det er gjort så starter det virkelige eventyret – det som utspiller seg like under havoverflaten.

 

Undervannsjegere som står i en båt og viser frem fisken de har fanget

 

En hobby for alle

Frivannsliv-gründeren påstår at de aller fleste kan drive med fridykking, og barn, ja de elsker det jo!

– Jeg har selv en jente på ti og en gutt på ni. Helt siden de var smårollinger har de testet utstyr for Frivannsliv og hjulpet oss på produktreisen. Det er også utrolig kjekt å se hvor trygge barn blir i vannet når de får leke blant tang og strandkrabber, smiler Wilberg.

 


Nå er havet på sitt beste

Det var undervannsjakt som først vekket Wilbergs egen interesse for fridykking.

– Det er en fantastisk følelse å komme hjem med noe du selv har fisket eller sanket. Ikke bare har du hatt en super opplevelse når du har vært i vannet, men det er også skikkelig stas å servere maten til middag, sier Wilberg.

Han sammenlikner det å fiske under vann med å plukke bær i skogen.

– Du plukker kun med deg det du selv skal spise. Akkurat det kamskjellet, den kråkebollen eller den fisken. Slik sett er undervannsjakt den mest bærekraftige måten du kan fiske på, sier han.

Gjennom årenes løp har Wilberg også blitt veldig opptatt av å filme og fotografere livet under vannskorpen.

– Våren er en fin tid å komme i gang med fridykking. Nå er havet på sitt beste. Det er bare å hoppe i det, lyder oppfordringen.

 

Gratis kurs i fridykking

– Fridykking var upløyd mark da vi begynte, og vi måtte selv finne svar på alt vi lurte på. Det ble mye prøving og feiling for å si det slik, humrer Wilberg.

Han anbefaler alle som har mulighet til å bli med på kurs i fridykking for å komme skikkelig i gang med aktiviteten.

– Det er helt gratis å bli med på de populære webinarene våre. Der deler vi av all kunnskapen vi har opparbeidet oss gjennom alle disse årene, sier Wilberg.

Webinarene har fokus på sikkerhet, teknikk, utstyr og grensesetting og gir deg en inspirerende og motiverende start på din nye hobby.

 

En fridykker som ligger i overflaten og holder tang over hodet.
Foto: Johanne Schøning Poulsen 
Tilbake til bloggen