Slik fridykker du i mørket

Slik fridykker du i mørket

Dykking i skumring og mørke gir en unik og spennende opplevelse som skiller seg fra det vanlige. Med en dykkerlykt i hånden eller festet til harpunen kan du utforske det mørke vannet på en helt ny måte. Mange opplever en spesiell ro under vannets mørke overflate. Hvis dette høres spennende ut, finner du alt det viktigste i denne artikkelen.

Nederst i artikkelen kan du se en video som viser alle dykkelyktene våre og hvordan de brukes.

 

Når blir det mørkt?

Det kan virke som et enkelt spørsmål, men når sommeren går mot slutten og høstkveldene gradvis blir mørkere, vil du snart merke at dagslyset forsvinner tidligere, også når du er i vannet. Så lenge du har godt sikt under dykkingen er alt greit, men husk at du blir stadig mindre synlig for båter og andre dykkere. Derfor er et bøyelys noe du bør prioritere tidlig.

 

Foto: Harald Hjellum

Viktigheten av et bøyelys

Når du fridykker, er en fridykkerbøye eller en flåte essensielt for din sikkerhet. Fester du et bøyelys til denne, vil du være synlig på lang avstand, noe som er avgjørende for å unngå farlige situasjoner. Sørg for å feste lyset slik at det er godt synlig. Hvis du bruker en vanlig fridykkerbøye, kan bøyelyset plasseres under bøyen for å lyse opp hele strukturen.

 

Valg av dykkerlykt

Dykkerlykter kommer i mange former og størrelser. Du har alt fra små maskelykter som festes til dykkermasken, til mellomstore og store håndholdte lykter, samt såkalte "cannisterlykter" som er festet til et håndtak.

For fridykkere anbefaler vi følgende:

En liten maskelykt som er praktisk for utstyrshåndtering på land og som kan fungere som et ekstra lys i vannet.

En håndholdt dykkerlyktStørrelsen og lysstyrken på lykten avhenger av dine preferanser og forholdene du dykker i. I vann med mye partikler kan for sterkt lys være en ulempe, og hvis du jakter på krabber langs svaberg, trenger du heller ikke kraftig lys. Derimot, under gode forhold og på dypt vann, kan mye lys være en fordel. En håndholdt dykkerlykt kan også festes på oversiden av hånden med et håndleddsfeste.

Vi anbefaler vårt nybegynnersett, SP550, som inkluderer både bøyelys, maskelykt og en håndholdt dykkerlykt – alt du trenger for å komme i gang med nattdykking. Ønsker du å starte med én enkelt lykt, anbefaler vi D550.

Hvis du har fridykket en stund og ønsker mer avansert utstyr, kan du bruke både en håndholdt lykt og en cannisterlykt som festes på kroppen.

I denne videoen viser vi frem de ulike lyktene og hvordan de brukes:

 

Lær om nattdykking med Michael og Simen

Vil du lære mer om nattdykking, lykter, utstyr og anbefalinger? I dette opptaket fra vårt webinar lærer du alt du trenger å vite.
Tilbake til bloggen