Flaskepost fra Hardanger - barn i fjæra!

Flaskepost fra Hardanger - barn i fjæra!

Gi barn tid til å oppleve livet i fjæra, på stranden eller på svaberget.

Av Anders Geertsen, juli 2016

Siden barna var små har vi badet og leiket oss i vann. Vi er kanskje over gjennomsnittet glad i det våte element og deler det med barn. Uansett hva vi har lært av nye teknikker for fridykking, hvor dypt vi har dykket eller hvor lenge vi har holdt pusten, oppdager vi at det er det enkle og simple som gir oss de beste felles opplevelser. Det er tiden og opplevelsen sammen som betyr mest, ikke hva vi har fanget eller hvor dypt vi har dykket.

Den enkle stein suppen fra fjæra blir vi aldri trøtt av. Gjennom tiden har den blitt prøvd i utallige variasjoner. Den gir alle i fjæra et samlingspunkt og noe å dele. Den viktigste ingrediens er en stein fra sjøen, dernest er det alltid godt med blåskjell, flyndre, krabbe og litt tang. En av våre letteste oppskrifter består av å dampe alle ingredienser i litt sjøvann og helle ferdig laget tomatsuppe over, alternativt fløte med buljong.

Uansett hva som lages, smaker det himmelsk, når man er nær sjøen i en våtdrakt. Smaken er god selv for de som deltar uten våtdrakt.

For de som lurer på om det er trygt å spise blåskjell, har vi fulgt en enkel regel om at et par blåskjell kan man alltid å spise. Dersom blåskjellene er giftige vil man merke det etter å spist et par stykker, men man klarer seg. De gangene vi ønsker å spise mye blåskjell, tester vi de dagen i forveien ved å la en i familien spise 3-5 stk. Blåskjell blir ikke dårlig fra den ene dag til den neste og kan derfor spise i større antall dersom den utvalgt testperson har det bra dagen derpå.

For barna er selvfanget fisk og skjell alltid en vinner. For den mest kresne av oss er brød dyppet i kraften fra strandsuppe umulig å motstå. 

 

 

Tilbake til bloggen