Fridykker som ligger og slapper av i vannoverflaten

– Livet under vann er bare helt magisk

Tekst og foto: Schibsted Partnerstudio

Fridykking byr på total avkobling, helt uten mas. Og ikke minst: ingen skjermer eller mobilvarsler.

   

Fridykkerfamilie som ligger og slapper av i vannoverflaten

 

Det gir deg kvalitetstid, samhold og felles opplevelser. Beskyttet av en god våtdrakt kommer du tett på naturen under vann - uten å fryse.

 

Fridykker som holder kamskjell han har hentet i sjøen 

Bli med på eventyr under vannoverflaten!

Norges krystallklare innsjøer, spektakulære fjorder og lange kystlinje byr på spennende muligheter for fridykking - for hele familien.

Fridykking handler kort forklart om å dykke uten annen luft enn den du har i lungene dine. Denne formen for dykking er egentlig en eldgammel praksis som flere og flere oppdager.

– Noe av det geniale med fridykking er at du kan gjøre det året rundt og utrolig mange ulike steder. Det er også helt unikt for oss som familie å kunne ha fridykking som en felles aktivitet, sier familiefar og fridykker Tor Olav Hugdal Kalberg.

Krever lite utstyr

Sønnen hans Joachim er blitt helt hektet på den stadig voksende folkesporten.

– Før var jeg egentlig litt redd for å være under vann, men det har forandret seg skal jeg si. Det hele begynte med at jeg fikk prøve en flytemadrass med «vindu» på en ferietur for noen år siden. Ved å ligge på magen og kikke ned, oppdaget jeg hvor mye spennende som finnes under vannskorpen. Det gjorde meg veldig nysgjerrig, forteller Joachim.

Interessen for livet under vann var vekket. Vel hjemme igjen tok Joachim steget ut og startet fridykkerkarrieren sin sammen med både far og mor.

– Jeg begynte først å fridykke med en billig våtdrakt som bare var tre millimeter tykk. Det ble fort veldig kaldt! minnes Joachim og later som han fryser.

Kjenner du havet kalle du også? Se tips til hva du bør velge av utstyr.

 

AKTIV FAMILIE: Joachim Tømt Kalberg (13) deler interessen for fridykking både med pappa Tor Olav Hugdal Kalberg og mamma Elisabeth Tømt Kalberg. 

Krever lite utstyr

Siden Joachim likte seg så godt i sjøen, gikk foreldrene til innkjøp av en BARE juniordrakt til ham fra Frivannsliv. Dette er en god og varm våtdrakt på syv millimeter som er helt optimal for vannsport, snorkling, dykking, vannlek og lett fridykking.

– Med en litt tykkere våtdrakt av god kvalitet blir man ikke så fort kald, sier Joachim, som nå har gått over til en todelt fridykkerdrakt.

Nå er det tilbud på utstyrspakken han først startet med.

Fridykking krever kun grunnleggende utstyr før du kan stikke hodet under vann og dra på oppdagelsesferd. Med maske, snorkel og våtdrakt kommer du langt.

– Livet under vann er bare helt magisk og jeg oppdager alltid noe nytt når jeg fridykker, sier Joachim.

– Ta maneter for eksempel. Det er utrolig fascinerende å se dem helt tett på, føyer han til.

 

 

Se video: Når havet kaller

 

Mestring og matauk

Fridykking gir mestring og ro, men det kan også gi adrenalin og spenning. For Joachim og pappa Tor Olav er matauk blitt en viktig del av opplevelsen.

– Vi er undervannsjegere og driver med jakt under vann. Sammen svømmer vi rundt med harpun, og har vi flaks, klarer vi å fange akkurat den fisken vi har lyst å ha til middag den dagen, sier Joachim stolt.

– Det er ganske kult selv å kunne bestemme hvilken fisk man vil ta. Og siden vi ikke slipper ut bobler slik som de som dykker med tank gjør, kommer vi helt tett på fisken uten at den blir skremt bort. Av og til kan jeg faktisk klappe fisken på ryggen, for så tett kommer vi, legger han til.

Han liker også godt at de kun tar opp det de selv skal spise.

– Man lærer seg å bli en selektiv jeger, og vi fanger aldri noe vi ikke skal bruke. I tillegg utfordrer jeg meg selv ved å smake på alt vi tar med oss. Før likte jeg ikke sjømat så godt, men nå liker jeg for eksempel lyr skikkelig godt også.

 

 

 

Perfekt ferieaktivitet

Frivannsliv er en spesialistbutikk som tilbyr alt innen fridykkingsutstyr til store og små. I tillegg holder de webinarer og tilbyr kurs i fridykking og undervannsjakt.

Gründer Simen Wilberg sammenlikner det å fiske under vann med å plukke bær i skogen.

– Du plukker kun med deg det du selv skal spise. Akkurat det kamskjellet, den kråkebollen eller den fisken. Slik sett er undervannsjakt den mest bærekraftige måten du kan fiske på, sier han og understreker:

– Det er viktig å bruke en skikkelig våtdrakt når du fridykker; styr unna vannsportdrakter og utenlandske nettbutikker med billigprodukter. De er ikke laget for å takle temperaturene vi har her i Norge.

 

Gratis kurs i fridykking

Frivannsliv anbefaler alle som har mulighet til å bli med på kurs i fridykking for å komme skikkelig i gang med aktiviteten.

– Det er helt gratis å bli med på de populære webinarene våre. Der deler vi av all kunnskapen vi har opparbeidet oss gjennom alle disse årene vi har drevet med denne fantastiske aktiviteten, sier Wilberg.

Webinarene har fokus på sikkerhet, teknikk, utstyr og grensesetting og gir deg en inspirerende og motiverende start på din nye hobby.

 

Lyst å begynne med fridykking?

Bestill en utstyrspakke og meld deg på et gratis webinar.

 

Fridykking krever kun grunnleggende utstyr før du kan stikke hodet under vann og dra på oppdagelsesferd.

LAVTERSKEL: Fridykking krever kun grunnleggende utstyr før du kan stikke hodet under vann og dra på oppdagelsesferd.

 

Fridykker Raymon Iden Nilsen sammen med familien Kalberg på fridykkingstur.

SAMHOLD OG FELLES OPPLEVELSER: Fridykker Raymon Iden Nilsen (nummer to fra venstre) sammen med familien Kalberg på fridykkingstur.

Se video fra Joachims første undervannsjakt-opplevelser

 

Vil du lese mer om Joachim?

I bloggartikkelen vår Frihet og mestring - hva fridykking er for en ung fridykker kan du lese om hvordan han bruker friheten i vannet for å få en pause fra vonde tanker.  

 

Tilbake til bloggen