Høsten er her og krabbene fylles med mat! Her kommer en liten blogg om erfaringer rundt snorkling og fridykking etter krabbe etter mørkets frembrudd.
PLANLEGGING
Sjekk værmelding og tidevann. Krabbene trekker helt opp i vannskorpen for å spise på ruren når det går mot flo sjø. En perkekt timing vil være å starte ca 2 timer før full flo. Da er ruren god dekket av vann, og krabbene godt synlige når de kommer opp fra taren. Ha med flere fangstnett, og merk bøyen med signallys. En liten maskelykt er glimrende når man lyser etter krabber.
Smarte produkter til krabbelysing:
Fangstnett
Bøyelys som gjør deg synlig i overflaten
Liten maskelykt
Maskefeste til maskelykt
Å PLUKKE KRABBER
Krabbene er overraskende kjappe når de er under vann. Når du lyser på krabbene trekker de kjapt ned mot taren for å gjemme seg. En av erfaringene vi gjorde oss var at det var best med en lykt som ikke er for kraftig. En medium konsentrert lyskjegle er perfekt. Da kan du lyse opp begrensede områder etterhvert som du beveger deg langs bergveggen. Med en for kraftig lykt vil en del krabbe trekke seg unna før du ser den. Den kritthvite ruren vil gi kraftige lysrefleksjoner, noe som er ubehagelig siden du blir blendet. Hvis lykten din er litt for kraftig på full styrke kan du gå ned litt på output (mange modeller har flere innstillinger).
Vi brukte blant annet Orcatorch D550 med håndleddsfeste fra OrcaTorch, og det fungerte utmerket. De var små og hendige, samtidig som de lyste svært godt til denne bruken.
En annen spennende obervasjon vi gjorde var hvordan de små krabbene kom til overflaten der det var kuperte og slake skråninger ned mot dypet. I de brattere veggene var det større krabber. Før neste tur vil vi se nøye på sjøkart for å finne brattere vegger som treffer sanbunn på mellom 10 og 20 meters dyp.
I etterpåklokskapens navn. Vi skulle hatt med oss de små lyktene du kan feste i masken. Når du jobber med hendene hadde det vært fint med en lykt som lyste opp fangstnettet og hendene dine.
Anbefalte lykter til krabbelysing:
Orcatorch D580 (530 lumen)
Orcatorch D520 (1000 lumen)
Orcatorch D550 (1000 lumen)
Orcatorch håndleddsfeste WS01
FILMING MED LYS
Vi hadde og med oss et GoPro-kamera for å lage en liten video fra turen. Vi tok derfor og en kjapp test av OrcaTorch D500V+ (V for Video). (Denne modellen er nå erstattet med Orcatorch D530V) I redigeringsarbeidet etter turen var det lett å se at denne lykten skulle blitt brukt mer. Videolykten har et helt flatt lys (ingen fokuspunkt). Dermed blir farger og gjengiving på videoen MYE bedre. På videoen øverst i artikkelen ser du enkelt forskjell på når vi filmer med en vanglig lykt eller med videolykten. Se alle videolykter her.
Vil du lese mer? Her er artikler til inspirasjon og nytte:
Høsten er her og krabbene fylles med mat! Her kan du lese om taskekrabben og bli inspirert av oppskriften på en deilig krabbesalat.
Les artikkel
NATTDYKK I ALVERSTRAUMEN
Endelig var vi kommet til julens høydepunkt, det obligatoriske nattdykket! En herlig pause fra mat, kaker og mer mat. Planen var klar. Alverstraumen mellom Lindås og Radøy skulle utforskesetter mørkets frembrudd.
Les artikkel
LYKTER TIL NATTDYKKING
Med undervannslykter kan du være i vannet hele året. Lyktene finnes i mange størrelser og de kan festes på harpunen, på hånleddet, i masken (egen type lykt) og bæres i hånden.
Les artikkel
Artikkel på dykking.no:
Her er noen tips til krabbesesongen
Når det blir mørkt om kvelden er det et tegn på at krabbesesongen starter. Nå er krabbene på sitt beste fremover, og dykkere kan heldigvis plukke så mye de vil.
Les artikkel