Endelig var vi kommet til julens høydepunkt, det obligatoriske nattdykket! En herlig pause fra mat, kaker og mer mat. Planen var klar. Alverstraumen mellom Lindås og Radøy skulle utforskesetter mørkets frembrudd. Etter et par telefoner til dykkebudduy Jan Roald kom en god ide til overflaten. Hva om vi parkerer en bil langt nede i strømmen, så kjøre opp igjen til innløpet for å hoppe uti der? Strålende! Da kan vi jo bare drive med strømmen! Her er det mange spennende passasjer en kan drive gjennom uten å tenke på motstrøm hjemover!
Av Simen Wilberg og Jan Roald Wolff Treni, 27.12.2018
Alverstraumen er kjent for å være rik på fisk og liv. Store berggylter spesielt. Utfordringen i Alverstraumen er mye båttrafikk og til tider dårlig sikt. Nå om vinteren og om natten kan en derimot legge opp trygge og gode dykketurer her.
Med full fjære klokken 20.00 ble det perfekt match ikveld. Bilene ble parkert ved Heimetangen. Når strømmen snudde hoppet vi uti og lot oss drive av sted!På turen skulle vi prøve nytt utstyr. Det er alltid spennende. Jan hadde med seg den nye OrcaTorch D860, en kraftig cannisterlykt. Den ble montert på harpunen ettersom han ville på jakt etter jakte juletorsk. Min plan var å filme med Paralenz-kameraet i kombinasjon med det nye videolyset OrcaTorch D900V.
Kamerat og videolyset godt montert på et kamerastativ.
Før vi gikk i vannet plasserte vi og en enkel dykkelykt inne i fridykkerbøyen, noe som viste seg å være en svært effektiv måte å markere seg på i kombinasjon med markeringslysene vi hadde på kroppen.
Med en lykt inne i bøyen blir den svært synlig i mørket.
Et markeringslys i maskestroppen for ekstra synlighet.
Til tross for en del partikler i vannet er det svært god sikt. Etter kun sekunder i vannet ser vi en flyndre som hviler på sandbunnen. Jeg trekker pusten og dykker rolig ned for gjøre noen opptak. Med litt mer bly enn normalt kan jeg ligge rolig på bunnen uten å flyte opp igjen. Dette er viktig for å få stødige opptak. Jeg filmer uansett stort sett på svært grunt vann under nattdykk.
Magisk stemning i fjæresteinene
Vi svømmer videre rundt det første neset og lar oss drive med strømmen innover mot Alversund bro. Fjellveggene tapetsert med sjøstjerner i alle former og farger. Et fantastisk skue! Jeg lar meg trollbinde av farger og liv og driver av sted mens Jan ser etter fisk på litt dypere vann.Jeg teller noen krabber. 1-2-3-4-5 stykker på bare noen sekunder! Dette må vi huske når krabber skal på menyen!Så hører jeg Jan, TORSK! Jeg svømmer ut til han. En fin torsk ligger i tareskogen. Snart er den harpunert. Vi har jo kun vært i vannet noen minutter! Vi slår av en prat under en fyrlykt og blir enige om at dette var lurt! Så svømmer vi videre noen minutter før Jan igjen kommer svømmende med en flott fisk, denne gangen en lyr!
Ettehvert nærmer vi oss Kongsøyna og strømmen tar seg kraftig opp. Tjohei hvor det går! Vi legger oss inn i noen bakevjer og får øye på flere torsk som driver avgårde med strømmen. De er lette å se nå som de beveger seg over sandbunnen.
Vi driver videre inn bak Kongsøyna. Her er det er roligere strømforold. Jeg eg en stor Bergylte som hviler mellom tarebladene, dykker ned og filmer den, og jaggu, der dukker det opp en fin torsk! Opp for å puste litt og ned igjen!
Etter over tre timer i vannet er vi klar for å komme oss på land. Strømmen har ført oss til vakre Solholmen og like innenfor står bilen parkert ved det gamle bakeriet. Vi tar oss en pust i vannkanten, sløyer fisken og sjekker klokka. Midnatt ja, det er vel på tide å vende hjemover.
Om OrcaTorch D900V og noen tips
En fantastisk lykt. Det er enkelt å bytte mellom videolys og spotlys. Søk fra overflaten med spotlys og bytt til videolys når du vil filme. Her får du mye mer ut av turen fremfor å kun ha videolys tilgjengelig, noe som kun fungerer til å lyse opp objekter på kort avstand. Med magnetisk ladekabel er den og enkel på hjemmefronten.
• Skal du filme kan det være lurt å bruke litt ekstra bly slik at du kan ligge rolig på 3-5 meters dyp.
• Marker deg godt. En lykt i bøyen er svært effektivt!
• Dykk sammen og tett på hverandre, det er lett å miste hverandre av syne om natten.
• Bruk tid på motivene. Det du oppfatter som lange kipp år du filmer kan vise seg å være korte når du ser de på dataen.
• Kom tett på motivene.
• Bruk sterkt videolys på mørke objekter som tang og tare.
• Bruk svakere videolys på hvite/lyse motiv som sand og rur for å unngå kraftige refleksjoner og utbrenning.
• Bruk spot-lys om du skal filme noe på lang avstand.