Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com
Når du fridykker er det mange ting som påvirker dykket, og i denne artikkelen gir vi deg de grunnleggende rådene som gir deg bedre teknikk og mer effektive dykk. Vi viser utdrag fra det innholdsrike webinaret om hvordan du videreutvikler dine ferdigheter som fridykker, hvor du kan utforske dette temaet videre.
Er du nybegynner? Start med grunne dykk i rolig vann, legg deg på bunnen eller hold fast i tareblader, kjenn at du føler mestring og ro før du beveger deg lenger ut hvor det kan være dypere og mer sjø. Ikke ta tiden, ikke sammenligne deg med andre, tenk at tilnærmingen til fridykking skal være rolig og lavterskel, og prøv deg frem etter hvert som du venner deg til utstyret og får følelsen med fridykkingen.
Ligg i overflaten og pust rolig gjennom snorkelen. Ligg der helt til du kjenner at kroppen slapper helt av.
Start utligningen, "knekk" ned i en 90 graders vinkel med hoften og løft bena slik at du "skyves" nedover.
Hvordan du holder hodet påvirker dykket. Du dykker mest effektivt med rett nakke, men hvis du jakter, ser etter skjell eller følger med på en meddykker blir det naturlig bevegelser på hodet som gjør dykkingen mindre strømlinjeformet. Man kan prøve å holde nakken rett og hodet i ro men heller øve på å bevege blikket. Det er også lettere å utligne hvis man ikke bøyer hodet oppover eller nedover.
Svøm med strake ben. Hvis du svømmer med mye knekk i knærene skaper du unødvendig stor motstand i vannet. En liten knekk må man ha, men den skal være marginal.
Ikke ha slappe ankler, da mister du moment ved neddykk og du får nesten ingen effekt av finnebladene. Anklene skal "låses" i en strak posisjon.
Hold hoften i ro (ikke "dans salsa").
Hold armene langs kroppen ved oppstigning, ikke bruk armene til å svømme/padle med, da bremser du farten.
ANDRE FAKTORER
Å tøye er viktig for at kroppen skal ha en god, strak holdning. I videoen under viser Helge Løvskar gode tøyeøvelser du enkelt kan gjøre hjemme. Når teknikken kommer vil mange merke at behovet for økt styrke vil komme, f. eks. i legger om mage, og da er det styrketrening som gjelder.
Mental ro. Sitt i ro hjemme eller et annet sted hvor du kan slappe av, og øv på å puste rolig og la takene komme og gå. Når man mediterer jevnlig vil du raskere finne roen når du fridykker, og du vil kunne takle stressende situasjoner bedre. I videoen under forteller Helge om hvordan han mediterer for å finne ro og fokus når han fridykker.