Undervannsjakt fra overflaten

Undervannsjakt fra overflaten

Av Simen Wilberg

Vi har alle sett de flotte fangstene som deles i sosiale medier fra stolte undervannsjegere langs kysten vår. Brede glis og flotte fangster får drømmene om egen suksess til å vandre. For mange er det en drøm i seg selv å endelig kunne dele flotte fangstbilder med andre undervannsjegere. Fortsett med det 👍 

I denne bloggen vil vi gi noe tips til en form for undervannsjakt en gjerne ikke tenker så mye på. Det er en viss sammenheng mellom dybde og størrelse på fisk, men visste du at du kan jakte god matfisk uten å måtte dykke i det hele tatt? Bli med på undervannsjakt fra overflaten!

Vanlige fangster
Å jakte etter fisk fra overflaten gir noen begrensninger i hva en kan forvente av fangst, men det betyr fint lite når det er matkvalitet som står i fokus. De vanligste fangstene er småsei, lyr, makrell, sild, berggylte og ulike flyndrer.  Dette er flott matfisk og en ressurs mange undervurderer. 

 

 

Når på året
Sesongen for jakt fra overflaten er i stor grad lik som for undervannsjakt generelt. Det er vår og høst som er de aller beste årstidene, men her skiller og sommeren seg ut som en god årstid. Det er jo nydelig nytt for ferske undervannsjegere som vil komme i gang med undervannsjakt i ferien. På sensommeren. Om høsten kommer makrellen inn over kysten, dette er og en god matfisk! 

Hvor jakter man?
Fisk samler seg ofte tett inne ved land, og gjerne steder der vannet beveger seg litt, altså at det er litt strøm der. Det betyr ikke at en må jakte i en tidevannstrøm for å finne fisk, men at en bør se etter naturlige steder der vannet "presses" forbi et nes, en odde eller gjennom et litt smalere sund/passasje. Dette gjelder mest for pelagisk fisk, altså fisk som svømmer.

Her står fisken og koser seg med maten som kommer flytende. Alger og ulike små krepsdyr er favoritten til småpale og sild. Når algeoppblomstringen er på sitt største om våren kan det bokstavelig talt være turbiner av fisk like under overflaten. 

Kort oppsummert: Kjenner du til steder der det er bra å fiske fra land? Dette er ofte gode plasser for undervannjakt fra overflaten etter pelagisk fisk som sei, lyr, berggylte, sild og makrell. 

Dersom du vil jakte etter flyndrefisker oppsøker du langgrunne steder med sand/evje-bunn. Et stalltips her er å legge jakten til kvelden/natten. Da trekker flyndrene ofte inn på svært grunt vann. Og du? her dukker ofte en og annen torsk opp og...

 

 

Teknikk
Har du lekt 1-2-3 rødt lys noen gang? Tenk på det når du ligger der i overflaten og ønsker at fisken skal komme til deg. Nå gjelder det å ikke lage en lyder eller vibrasjoner i vannmassene. La deg flyte heller enn å svømme, unngå surkling i snorkelen, brå bevegelser. Bare vent. Du har oppsøkt plassen du har sett fisk på. Bare vent. Ligg helt rolig tett inne ved land med blikket ned i tareskogen. Nå vil ofte fisken trekke nærmere og nærmere. De små kommer først. Deretter de litt større. 

Når du jakter fra overflaten er det lurt å ta seg god tid. Da får du sett godt etter om det lusker noe større litt lenger ned i vannmassene som sakte men sikkert kommer nærmere og nærmere for å undersøke deg. Mothaken på harpunpilen din kan og se spennende ut, spesielt for lyr. 

Når du har lagt lenge nok i overflaten på den aktuelle jaktplassen kan du gjøre vurderingen om hvilken fisk det er mulig å harpunere fra overflaten uten fare for bomskudd og skadeskyting. Dersom du har funnet en jaktplass med store stimer med fisk bør du alltid sikte deg inn på en enslig fisk i ytterkant av stimen. På den måten unngår du skadeskyting ved å skyte rett inn i stimen av fisk. 

 

 

Utstyr
Overflatejakt er ofte en fin ting for deg som er nybegynner. Da er det og fint at enkle, korte harpuner er det som egner seg best til denne jaktformen. Unngå kraftige og overdimensjonerte harpuner. Vi anbefaler en harpun på 75-90cm. Da har du nok kraft og presisjon til å treffe det du sikter på samtidig som du har en harpun som er lett å håndtere og å lade.

Det kan og være en ide å ha kort line mellom harpunpil og harpun. Da blir harpunen betydelig lettere å tre opp igjen etter et skudd, ettersom harpunlinen kun skal en runde rundt lineutløseren. 

Noen tips til kokken:
Som med all undervannsjakt. Dette er den mest selektive formen for fiske som finnes, og vi sanker av havets matfat med respekt for ressursene. Det vi fanger, det forelder og tilbereder vi. Enten til oss selv eller noen vi vil dele med. 

Pass på å alltid ha en god kniv til fileteringen. Det utgjør en stor forskjell. La det gå litt sport i hvor flink du kan bli. Lekre fileter inspirerer kokken, det gjør ikke en filet full i bein og slintrer. Ta deg tid. Forleng opplevelsen. 

Pale og småsei - Ypperlig til seibiff med løk, eller i fiskekaker.
Lyr - Paner og stek, lag fiskekaker eller en god fiskegrateng.
Berggylte - Sløy fisken og kok base til fiskesuppe. Fiskekjøttet er lett å plukke ut å tilsette i suppen etter du har silt kraften gjennom et dørslag. 
Makrell - Stekes og serveres med rømme, poteter og sitron.
Sild - Gi det til noen du liker eller finn på noe selv, undertegnede melder pass. 

 Trenger du flere forslag? Sjekk vår blogg Mat fra havet

 

 

 

Tilbake til bloggen