UV-jegerens 7 mål

UV-jegerens 7 mål

Vi ser ofte at det er de samme UV-jegerne som finner fisk og får gode fangster, gjentatte ganger. Dette er nok ikke tilfeldig, og vi skal se litt nærmere på hva som kjennetegner en god UV-jeger:

 

1. Innstilling og fokus

Er man inspirert og gleder seg til å gå i sjøen, har man overskudd til å stå på. Har man en sterk og konsentrert vilje om å finne storfisken, øker sannsynligheten for at nettopp dette vil skje. Et sterkt og godt ønske mobiliserer gode krefter.

 

2. Harmoni og ro

Er man psykisk avbalansert smelter man lettere sammen med miljøet under vann. Hjerteslagene er rolige, man er avstresset og fullstendig tilstede «i nuet». Man samarbeider med sine dykkevenner for å avklare hvor man skal fordele seg i området, slik at man unngår å «trakke i hverandres bed». Man unngår også å hive på seg utstyret med instillingen «førstemann til mølla»!En god UV-jeger har sterk psyke, er trygg og holder hjerteslagene rolige i spente situasjoner. Han er det motsatte av en «adrenalin-junkie»!

 

3. God fysikk

En seriøs UV-jeger tar godt vare på kroppen sin. Han dykker så ofte han har anledning, spiser sunn mat og holder kroppen i form. Han unngår alkohol i dagene før dykking, og er forsiktig med å slite ned kroppen med destruktive giftstoffer. Musklene til godt trente fridykkere arbeider godt anaerobt, dvs. uten oksygen, men på melkesyre. Hjerteslagene senkes, for enkelte helt ned mot 20 slag i minuttet (!) under dykket.

 

4. Planlegging og orden

Dykkestedet er valgt etter hva man forventer å finne i forhold til årstid, vær og tidevann. Utstyret er godt vedlikeholdt. Svake punkt på harpunliner etc. er utbedret, harpunpilen er spiss og rett, og ingenting er glemt igjen hjemme.UV-jegeren roter ikke på land, men har orden «i sysakene sine», og når dykket er avsluttet venter tørre klær, mye vann og god mat.

 

5. God teknikk

Under jakten er hodet i en konstant og rolig «skanne-modus». Blikket sveiper over bunn og tarestilker. Man slutter å «tenke», men har fullt fokus på omgivelsene. Dette gjør at selve jakten foregår i en meditativ tilstand. Rekreasjonsverdien er derfor svært stor for de som jakter på en slik måte. Undervannsjegeren vil etterhvert opparbeide seg kunnskap og erfaring om hvor han kan forvente å møte på fisk.En god UV-jeger er stille, han unngår å klaske finnene mot hverandre. Utligning av ører og maske gjøres tidlig nok, kontinuerlig og rolig. Neddykkingen foregår med minst mulig anstrengelser og oksygenforbruk. Bevegelsene under dykket er rolige. Han kommer inn fra strategiske vinkler mot sky fisk, og sløyer gjerne fangsten i sjøen for å lage luktspor som tiltrekker seg fisk.

 

6. God intuisjon («den sjette sans»)

Har du noen gang følt sterkt på deg at noe snart vil skje, sansene blir ekstra skjerpet og sekunder etterpå har du drømmefisken foran deg? Dersom dette skjer såpass ofte at du kan utelukke tilfeldigheter, har du utviklet en god jakt-intuisjon.

 

7. Tålmodighet

Tåler du å skifte ute når det hagler og snør vannrett, eller når det regner trollkjerringer og blåser smådjevler?

Kan du ligge timevis i sjøen, og ikke kjede deg?

Takler du turer med dårlig sikt og ingen fangst?

Kan du holde på i åresvis uten å gå lei?

Er du målrettet i forhold til hva du ønsker å finne under overflaten?

Har du teft og nysgjerrighet for å finne nye jaktsteder?

Har du fått seks JA, har du et svært godt grunnlag for å bli en dyktig UV-jeger.

 

Tilbake til bloggen