NORDIC SPEARFISHING-EVENT FRØYA 2013

Foto: Fotograf Harald Hjellum © 2013

Det er onsdag morgen, og en 14 timers biltur står for tur.

 

 

Vi starter på Mjømna i Gulen, setter kursen raskt mot Bergen for å plukke opp Harald Hjellum og Henrik Sylta. Så er det strake veien til Frøya, nordvest for Hitra. Nordic spearfishing-event står for tur.Turen gikk raskt og nesten smertefritt. Foruten noen korte dikusjoner om disposisjon til vannlatingspause gikk turen i ett strekk. Klokken 02.12 triller vi inn på havfiskecampen på Frøya hvor vi skal tilbringe de neste 4 dagene sammen med noen av de beste undervannsjegerene i Norden.

 

 

Tidlig neste morgen (så tidlig at Henrik fortjent gikk under kallenavnet Grinchen resten av turen) var det klart for rekognisering av havområdet. De finske utøverene har allerede holdt på en uke, så vi må bruke tiden godt! Området rundt frøya er kjent for svært godt fiske av Lyr, Torsk og Kveite, så her er det bare å glede seg!

 

 

 

Torsdag kveld var det samling og forbredelser til konkurransen som startet fredag morgen. Regler, premier, pokaler og konkurranseområder ble presentert!

 


Reglene for konkurransen var enkle.

• Fisk under 2kg gir ikke poeng.
• Hvert gram fisk gir 1 poeng (maks 5000 poeng pr fisk)
• Hver fisk gir 1000 ekstrapoeng.
• Fra startskuddet går har du 5 timer til å jakte før du skal være tilbake til målområdet. Det er kun lov å svømme (kajakk, båt etc er ikke tillatt)
• All fisk skal leveres til innveiing og filetering tilbake på land.

 

På konkurransens første dag kunne du velge mellom 3 forskjellige startpunkt. Vi i Frivannsliv startet fra punkt B, og kom over store mengder kamskjell, men vi traff ikke de beste fiskeplassene... Det gjorde derimot det danske laget som tydligvis hadde gjort rekogninseringsjobben svært godt! Det ble harpunert 550kg fisk iløpet av dagen.

 

 

På kokurransens andre og siste dag dro vi leger ut i havet, på et område med mye skvalpeskjør og åpent hav. Vi kunne velge mellom to ulike startpunkt. Idag var vi i Frivannsliv mer heldig med fangsten, vi kom over områder med mye lyr og torsk, men fisken viste seg å være veldig sky. Danmark viste igjen hvem som var best forberedt og kom opp med noen imponerende fangster! Også denne dagen ble det harpunert rundt 550 kg fisk.

 

Frivannsliv prøver å hjelpe litt til med vekten i håp om noen ekstra poeng...

 

 

Til slutt sender vi en liten oppfordring til alle dere undervannsjegere der ute; Å delta på arrangement gjennom klubber og konkurranser er en flott måte å holde sporten vår i live! Det å dele erfaringer og engasjement med undervannsjegere fra hele verden er virkelig noe å anbefale!

-

Resultater individuelt:

1. Johan Nielsen 150.800 poeng (Danmark)
2. Thomas Brogaard 128.300 poeng (Danmark)
3. Kim Westergaard 98.200 poeng (Danmark)
Beste normann er Atle Skaug på 14.plass med 45.600 poeng.

Resultater lag:

1. Danmark 1 - 357.100 poeng
2. Finland 1 - 208.200 poeng
3. danmark 2 - 183.200 poeng

 

Største fisk:

Joonas Lasslia - Torsk 7150 gram