FRIDYKKERKOKKENE - SALTFISH & BAKE

Saltfish & bake - oppskrift fra Tobago med tunfisk

 

To av landets ivrigste fridykkere, er også glimrende kokker, og deler her sine favorittoppskrifter fra havet.

Av Nils-Yrje Kirste

Nils-Yrje Kirste bor ut mot havet, vest for Bergen. Arbeider som landbrukskonsulent i Bergen kommune, og er interessert i alt som kan spises og/eller drikkes. Med en fot i landbruket og en svømmefot i havet, er det mangt som står på menyen. Motto: "Får jeg ikke mat, kan jeg like gjerne daue".


Tore Hugdahl bosatt nær Nesttun, men har i en årrekke blitt dratt vestover mot Øygarden og havets matfat. Han liker å lage nye smaksopplevelser, med det beste naturen har å tilby. Det gjelder å være prøvende og uredd i matlaging. Tips: En oppskrift er et forslag, ikke fasit.

- - -

SALTFISH & BAKE

Dette er en oppskrift fra Tobago. I mangel av tunfisk kan man bruke torsk (eventuelt pale). Dette skal være varmt, salt, og sterkt, og samtidig smake kraftig av fisk og tomat. En riktig liten oppvekker for smaksløkene. Det er også en god måte å få brukt fiskerestene til noe.

 

Lag en foccatiadeig av:

• 7 dl vann

• ca 1,1 kg hvetemel

• 1 pakke gjær.lag fiskeblanding av:

• Ca 0,5 kg torsk (kokt og rensket)

• 3 dl tomatpurrè

• 1 glass soltørkede tomater i olje

• 2 ts chillipulver (det skal være sterkt!)

• 4 ss salt.

 

- Bland salt og fisk. Bland så i tomatpurrè, chilli og soltørkede tomater (hakkes i biter).


- Foccatiadeigen heves i 30 minutter, brettes så ut i en langpanne (ha oljen i fra soltørkede tomater i langpannen først).

- Fordel fiskeblandingen utover halve langpannen, brett den andre halvdelen over. Lukk kantene rundt og pakk deigen slik at overflaten blir nogenlunde flat. Hev i ca 10 miutter til.


- Sett langpannen i 2/3 nederst i ovnen, i 45 minutter på 180 grader. Overflaten skal være litt møtk gylden.


Dette er frokosten til fiskere på Tobago, men den fungerer fint som middag for fridykkere i Norge. Litt sval salat blir en fin motvekt mot denne heite karibiske retten.