FRIDYKKERKOKKENE - RØYKEGRATENG

To av landets ivrigste fridykkere, er også glimrende kokker, og deler her sine favorittoppskrifter fra havet.


Artikkelen er fra 2015, av Nils-Yrje Kirste

Nils-Yrje Kirste bor ut mot havet, vest for Bergen. Arbeider som landbrukskonsulent i Bergen kommune, og er interessert i alt som kan spises og/eller drikkes. Med en fot i landbruket og en svømmefot i havet, er det mangt som står på menyen. Motto: "Får jeg ikke mat, kan jeg like gjerne daue".

Tore Hugdahl bosatt nær Nesttun, men har i en årrekke blitt dratt vestover mot Øygarden og havets matfat. Han liker å lage nye smaksopplevelser, med det beste naturen har å tilby. Det gjelder å være prøvende og uredd i matlaging. Tips: En oppskrift er et forslag, ikke fasit.

- - -

FRIDYKKERKOKKENE - RØYKEGRATENG

Denne retten har forandret mitt syn på en god fiskegrateng: den gode fiskegratengen har nå blitt kjedelig!

Fiskegrateng uten røykt fisk er i sammenligning smakløst. Røyk selv, eller kjøp fisken i butikk, uansett er det hendig å bruke ferdigkokte rester til fiskegratengen.

 

Du trenger:

• 0,6 kg røykt torsk

• 3 egg

• 3ss Hvetemel

• 1 dl makaroni

• 4dl melk

• salt, pepper og muskatnøtt.

• Kavringstrø eller revet ost



Fiskegrateng er en enkel sak og smelle i gang:

- Lag eggedosis; lag hvit saus: bland disse og tilsett fisken!

- Makaroniene koker du ferdig oppi den hvite sausen. Det er lov å feite den opp med noen kladder godt smør.

- Krydre blandingen med salt, pepper og litt muskatnøtt.

- Oppå legger du et lag med kavringstrø, eller revet ost.

- Stekes i ca 45 minutter på 200 grader midt i ovnen.

- Server med revne gulerøtter og kokte poteter.