FRIDYKKERKOKKENE - FISKEFALAFEL

To av landets ivrigste fridykkere, er også glimrende kokker, og deler her sine favorittoppskrifter frahavet. Se alle oppskriftene lenger ned på siden.

Artikkelen er fra 2015, skrevet av Nils-Yrje Kirste

Nils-Yrje Kirste bor ut mot havet, vest for Bergen. Arbeider som landbrukskonsulent i Bergen kommune, og er interessert i alt som kan spises og/eller drikkes. Med en fot i landbruket og en svømmefot i havet, er det mangt som står på menyen. Motto: "Får jeg ikke mat, kan jeg like gjerne daue".

Tore Hugdahl bosatt nær Nesttun, men har i en årrekke blitt dratt vestover mot Øygarden og havets matfat. Han liker å lage nye smaksopplevelser, med det beste naturen har å tilby. Det gjelder å være prøvende og uredd i matlaging. Tips: En oppskrift er et forslag, ikke fasit.

 - - -

Denne nattmatvarianten har du nok ikke hørt om før!

Falafel er kjent for dem som har turt å bevege seg ut over den kjente og kjære kebaben, men med litt særnorske ingredienser så blir den jo helnorsk! Falafel er enkelt og greit Kikertmos, som man krydrer og frityrsteker. Har du litt harpunfangst er det fort gjort å blande det inn, gjerne sammen med årets ramsløk.

Du trenger:

1 boks kikerter
ca 300 gram fisk
ca 3 spiseskjeier ramsløks purrè (kjøpe-purrè'en er sterkere, så den må du ta mindre av!)
ca 4 spiseskjeier Garam massala
ca 1 ts Chillipulver


Kjør alt i foodprosessoren til det blir en fin deig, form ut noen 5-krones store baller og stek/ frityrstek dem til de er gyldne rundt hele. Smaken er tydelig falafel, men med noen helnorske undertoner. Fargen på disse falafelene blir grønn pga ramsløken, så det er ingen ting i veien for å ta inn fiskekjøtt med litt farge i kjøttet (feks pale, berggylte, hornhjel)